Hans Rosling: EU-lov er skyld i bådflygtninges druknedød
I debatten om flygtningetilstrømningen langer professor Hans Rosling ud efter både medier og politikere. Ifølge ham er et særligt EU-direktiv årsag til, at tusindvis af bådflygtninge må lide druknedøden.

Hans Rosling blev kendt for sit optimistiske syn på verden og sin utrolige formidlingsevne. Han er død i en alder af 68 år. (Video: Gapminder Foundation)

Hans Rosling blev kendt for sit optimistiske syn på verden og sin utrolige formidlingsevne. Han er død i en alder af 68 år. (Video: Gapminder Foundation)

Den svenske professor i global sundhed Hans Rosling er kendt for at skære komplekse problemstillinger ud i pap. Eller i lokumspapir. Som da han under den store europæiske videnskabsfestival ESOF i 2014 brugte en stabel toiletruller til at gøre status over verdens befolkningstilvækst

Nu er han på banen igen. Denne gang med en håndfuld æbler i DR2's Deadline og øretæver til de europæiske medier for at tvinge verdens problemstillinger ned i snævre bokse, der enten er sorte eller hvide.

Kritikken er blot et led i en lang række markante ytringer omkring vestens måde at håndtere globale konflikter på.

I videoen ovenfor sigter Hans Rosling direkte mod EU:

»Det er et EU-direktiv, der er årsag til, at så mange flygtninge drukner i Middelhavet.«

Sko på bordet fastslår pointe

Omtrent ligeså hård var udmeldingen, da Hans Rosling denne uge gæstede Deadline på DR2.

Her var det dog medierne og ikke EU's lovgivning, der fik en omgang verbale tæsk.

Professoren havde medbragt en håndfuld æbler til at illustrere sine pointer. 

Men da det tilsyneladende ikke var virkningsfuldt nok, smed han sin beskidte sko op på det pæne studiebord og pegede resolut på den:

»I viser sådan en lille del, og kalder det for verden.«

Hvorfor båd fremfor fly?

Denne kompromisløse vilje til at levere sine budskaber, så de trænger ind, er stærkt kendetegnende for den karismatiske professor. 

I videoen kan du se et eksempel på hans effektive formidlingsevner.

Her forklarer han, hvorfor tusindvis af bådflygtninge vælger at sætte liv og lemmer på spil ved at betale 1.000 euro for den farefulde rejse tværs over Middelhavet. 

Faktum er nemlig, at en flybillet er halvt så dyr.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.