Professor med lokumspapir: Jorden topper ved 15 milliarder mennesker
Verdens befolkning vil vokse til 15 milliarder, men så bliver vi heller ikke flere, forudser den svenske professor Hans Rosling.

De kvinder, der bliver født nu, vil i fremtiden kun få to børn og deres døtre vil kun få to børn, osv. osv. Kloden peaker ved 14 milliarder mennesker, plus en enkelt milliard, fordi vi bliver ældre i gennemsnit. Det var en pointe Hans Rosling forklarede med stablede toiletpapirruller. (Foto: Jeppe Wojcik)

De kvinder, der bliver født nu, vil i fremtiden kun få to børn og deres døtre vil kun få to børn, osv. osv. Kloden peaker ved 14 milliarder mennesker, plus en enkelt milliard, fordi vi bliver ældre i gennemsnit. Det var en pointe Hans Rosling forklarede med stablede toiletpapirruller. (Foto: Jeppe Wojcik)

Befolkningstallet i verden vokser. De fattigste lande halter ubehjælpsomt efter ilandene. Hvordan skal alle mundene mættes?

Den karismatiske svenske professor Hans Rosling og hans faktabaserede verdenssyn har ikke løsningerne, men han ved, hvad der skal gøres.

Først og fremmest skal klodens befolkning gøre op med en masse myter og forestillinger om, hvordan verden ser ud. Og så skal den vestlige verden gøre op med en »arrogant og ignorant« indstilling overfor de fattige lande.

Hans Rosling er professor i international sundhed på Karolinska Institutet i Sverige med en baggrund i medicin og statistik. Desuden leder han nonprofit-organisationen Gapminder, som udbreder faktabaserede befolkningsanalyser og laver letforståelige grafikker over verden økonomisk, medicinsk og energimæssigt.

På ESOF2014-konferencen gav han en key note lecture, hvor han med udgangspunkt i sit eget arbejde gav en »humoristisk, men dødeligt alvorlig« præsentation af befolkningens sande tilstand.

Punkterede myter med pegepind som spyd

Hans Rosling var ikke sen til at erkende, at 15 milliarder mennesker på kloden bliver et problem, men et problem, som vi må finde intelligente løsninger på. Jo hurtigere vi får samtlige Jordens lande op til en vis levestandard – og hele klodens befolkning over en daglig indkomst på tre dollar – så vil de heller ikke føde mere end to børn per kvinde. (Foto: Jeppe Wojcik)

Hans Rosling lagde ud med – ved hjælp af en overdimensioneret computercursorformet pegepind – at punktere den ifølge ham største myte om befolkningsvækst og sundhed.

»Antallet af nyfødte babyer er holdt op med at vokse. Og det skyldes en ændring, der allerede er sket: Nu er det ikke længere kirkegården, men soveværelset, der bestemmer væksten,« sagde han. Det vil sige, at der med undtagelse af meget få afrikanske lande kun bliver født børn, fordi lysten i soveværelset er der, og ikke fordi mange børn ender på kirkegården.

Under det gamle paradigme – helt tilbage i omkring år 1800 – fik verdens kvinder i gennemsnit omkring seks børn, hvoraf to i gennemsnit døde, før de blev særligt gamle. I dag får de i gennemsnit lidt over to børn, og ganske få dør.

Ifølge Hans Rosling er to børn per kvinde et magisk naturligt tal, for kvinder i alle lande der har oparbejdet en vis levestandard. To børn medfører, at klodens befolkning reproducerer sig selv, men heller ikke mere.

Video: GatesFoundation

Den vestlige verden udgør under 10 procent af kloden i 2100

For at gøre resultaterne letforståelige formidler Hans Rosling i meget runde og ligetil tal og figurer, hvilket selvfølgelig betyder, at han kan blive beskyldt for at overforsimple. Men efter key note lecturen var han klar til at stå på mål for sine forskningsresultater ligesom alle data er lagt frem på hjemmesiden Gapminder.org. (Foto: Jeppe Wojcik)

Med i gennemsnit to børn per kvinde, vil antallet af mennesker på kloden heller ikke udvikle sig eksponentielt, som mange instanser fejlagtigt postulerer. Lige nu er vi 7 milliarder mennesker på kloden, men vi bliver stensikkert aldrig mere end 15, ifølge Hans Rosling. Vi har ramt det, han kalder ’peak child’, som på sigt vil flade klodens befolkning ud.

»Lige nu er klodens befolkning delt med én milliard i Syd- og Nordamerika, én milliard i Europa, én milliard i Afrika og fire i Asien. Det giver koden 1114. I 2100 vil koden formodentlig hedde 1145,« forklarede han, hvilket vil betyde at omkring 80 procent af verdens befolkning bor i Afrika og Asien. 

»I fremtiden vil den gamle vestlige verden – Europa og Nordamerika – stå for under 10 procent af klodens befolkning. Vi bliver et museum, som befolkninger fra resten af verden kan flyve ind og se,« jokede Hans Rosling.

Hvorvidt tallene kommer til at holde, afhænger af en masse faktorer, men de to vigtigste er ifølge ham:

  1. Den ekstreme fattigdom skal behandles, for der fødes flest børn i ekstrem fattigdom. Landet med den højeste befolkningsvækst, Congo, er også det med højeste børnedødelighed, som er affødt af fattigdom.
     
  2. De asiatiske kønsroller skal bevares. Så længe asiatiske kvinder er på arbejdsmarkedet, føder de færre børn.

Han sluttede af med at sige, at fattigdommen sagtens kan bekæmpes. Det går i den rigtige retning og inden for 20 år, kan den være helt væk - hvis politiske vilje er der, og forskerne gør op med de mange myter.

At gennemtvinge befolkningsstop er som Holocaust

Det burde ikke være tilladt at sige, at vi skal standse befolkningsudviklingen ved otte milliarder. Hvis man ikke må benægte Holocaust, må man heller ikke foreslå det.

Hans Rosling, professor i international sundhed

Hans Rosling forklarede, at han ofte blev mødt med en mening om, at den letteste løsning på problemerne i verden ville være at bremse befolkningsvæksten i de såkaldte ulande.

»Det burde ikke være tilladt at sige, at vi skal standse befolkningsudviklingen ved otte milliarder. Hvis man ikke må benægte Holocaust, må man heller ikke foreslå det,« sagde han med skarpe toner.

Det er ifølge ham et tegn på den enorme ignorance og stupiditet, som mange i Vesten angriber befolkningsudviklingen i områder som Afrika med.

Men drømmen om at regulere mindre udviklede lande strækker sig ud over befolkningen. Som hovedregel forsøger vestlige magthavere og forskere at sikre, at ulandene ikke får samme rettigheder og muligheder som ilande, sagde Hans Rosling.

»Den vestlige verden bliver ved med at sige: ’Ulandene skal ikke begå de samme fejl som os, det vil aldrig fungere’, i stedet for rent faktisk at udbedre den vestlige verdens fejl. Vores fejl bliver undskyldningen for at benægte hårdtarbejdende lande muligheden for vækst og øget sundhed,« sagde han.

Eksempelvis arbejder vestlige interesseorganisationer for, at alle klodens mindst bemidlede lande skal baseres på 100 procent vind- og solenergi, hvilket er et latterligt krav, når blot én procent af klodens samlede energiforbrug stammer derfra og den vestlige verden i vid udstrækning ikke kan ses som bannerførere for udviklingen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk