Ny forsknings-minister: Esben Lunde Larsen er den hidtil højst uddannede
Venstres tidligere forskningsordfører Esben Lunde Larsen (V) indtager rollen som Danmarks nye uddannelses- og forskningsminister. Med en ph.d.-afhandling i bagagen er han den hidtil højst uddannede minister til at varetage posten.

Esben Lunde Larsen kunne i søndags iføre sig sin nye titel som Danmarks forsknings- og uddannelsesminister. (Foto fra ministerens Facebook-profil)

Esben Lunde Larsen kunne i søndags iføre sig sin nye titel som Danmarks forsknings- og uddannelsesminister. (Foto fra ministerens Facebook-profil)

Søndag formiddag kunne statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsentere regeringens spritnye ministerhold.

På posten som ny uddannelses- og forskningsminister indtræder Esben Lunde Larsen (V), der, ud over at have en kandidatuddannelse i teologi, som den første forskningsminister nogensinde har gennemført en ph.d.

Ministeren lægger ikke skjul på sin begejstring for uddannelsesområdet og sin nye opgave, som han betegner som en »drømmepost«.

»I dag er en stor dag i mit politiske liv. Lars Løkke Rasmussen har bedt mig indtræde i regeringen som uddannelses- og forskningsminister – en drømmepost, som jeg har takket ja til. Uddannelse er nøglen til frihed både for den enkelte og for samfundet, og jeg glæder mig til at fremme friheden i Danmark,« skriver Esben Lunde Larsen (V) på sin Facebook-profil.

Markant figur i debatten

Det er ikke kun i kraft af sin høje uddannelse at den nyudnævnte minister gør sig bemærket. Også i den politiske debat er Esben Lunde Larsens markante holdninger med til at sætte uddannelse og forskning på dagsordenen.

I en omdiskuteret sag om forskningsmidler fra 2014, den såkaldte krølle-bølle-sag, satte han gennem en række kontroversielle udtalelser et stort spørgsmålstegn ved Det Frie Forskningsråds eksistensberettigelse.

LÆS OGSÅ: Forskere: 'Krølle-bølle-forskning' ER faktisk vigtig

Rådet havde bevilget 2,5 millioner kroner til et ph.d-projekt om underjordiske naturvæsner på Bornholm. En bevilling, som ifølge Esben Lunde Larsen var både useriøs og verdensfjern.

Omtrent samtidig havde Det Frie Forskningsråd imidlertid fået en særdeles positiv evaluering af et internationalt og uafhængigt ekspertpanel, som konkluderede, at "det samlede resultat af de publikationer, der er kommet ud af DFF's bevillinger i perioden 2005-2008 er ganske imponerende, deres gennemslagskraft er generelt højt og langt over det internationale gennemsnitsniveau".

Fakta

Esben Lunde Larsen er født i 1978 og opvokset i Skjern. Fra 2011 har han været folketingsmedlem for Venstre i Vestjyllands Storkreds, og i 2012 varetog han posten som uddannelses- og forskningsordfører for Venstre.

I mellemtiden har han taget en kandidatuddannelse i teologi fra Københavns Universitet og i 2012 færdiggjorde han sin ph.d. afhandling.

Lederen af panelet, generalsekretæren for den store tyske Volkswagen Stiftung, Dr. Wilhelm Krull, gik efterfølgende i rette med angrebet på Det Frie Forskningsråd og afviste forslaget fra Esben Lunde Larsen om at fusionere det med Grundforskningsfonden som en rigtig dårlig ide. 

Fremdriftsreformen skal ses efter i sømmene

Alt tyder på, at Esben Lunde Larsen i kraft af sin nye funktion ikke har tænkt sig at hvile på de politiske laurbær. 

Allerede før folketingsvalget forsikrer han, at kommer Venstre til magten, skal den nye fremdriftsreform have et betragteligt servicetjek - særligt når det kommer til et nyt regelsæt om tvangsmerit.

Han retter i et interview til Universitetsavisen.dk en skarp kritik mod den nyligt afgående forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) for at forsømme sit ansvar på området.

»Ministeren løber fra ansvaret, når hun på én og samme tid siger, at universiteterne skal være mere fleksible og kreative og samtidigt er klar til at udskrive en millionbøde til universiteterne, hvis de tillader, at de studerende kan læse længere end på normeret tid,« siger han til Universitetsavisen.dk.

Esben Lunde Larsen har selv siddet med ved forhandlingsbordet, da aftalen om den nye fremdriftsreform blev vedtaget ved den tidligere regering.

Udover det lovede servicetjek står der i regeringsgrundlaget, at taxametersystemet på de danske universiteter skal forstærkes yderligere: 

»Taxametersystemet skal reformeres, så det understøtter højere kvalitet på uddannelserne og beskæftigelse.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk