Du kender måske den frustrerende følelse af ikke at blive forstået.
Følelsen af, at uanset, hvordan du formulerer dig, skyder du ved siden af skiven og bliver mødt af et undrende ansigt.
I sådan en situation bliver det ekstra tydeligt, at du og din samtalepartner kan have vidt forskellige opfattelser af ordenes betydning, og at det derfor er svært at tale sammen. For når det går let og ubesværet, skænker vi sjældent vores sprog en tanke.
I denne uges afsnit af Brainstorm undersøger podcastværterne Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen én af menneskehedens vigtigste egenskaber, nemlig evnen til at kommunikere. Det gør de for at blive klogere på, hvad det er, vi gør, når vi snakker sammen.
Værterne har allieret sig med Morten H. Christiansen, der forsker i sprog og kognition og netop har udgivet bogen ‘The Language Game’ sammen med sin kollega Nick Chater.
I bogen fremlægger de to forskere en teori, hvor de sammenligner det at tale sammen med at lege ‘Gæt og Grimasser’; en teori, som måske kan forklare, hvordan sproget i sin tid er opstået, og hvordan mennesket fik sin store, komplekse hjerne.
Hør podcasten her eller i din podcast-app – bare søg på ‘Brainstorm’:
Sprog handler om ord – og at forstå hinandens ledetråde
\ ‘Brainstorm’ er Videnskab.dk’s projekt om hjernen
I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.
I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.
Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.
Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.
Det er helt essentielt, at vi bruger vores evner til at at samarbejde og gætte, når vi taler med hinanden. For de specifikke ord, vi bruger, er kun toppen af isbjerget, når vi kommunikerer.
Faktisk har ordene ikke nogen særlig betydning i sig selv – vi er bare blevet nogenlunde enige om, hvordan vi normalt bruger dem, fortæller Morten H. Christiansen.
I stedet afhænger meget af vores kommunikation i høj grad af de forforståelser, kulturelle normer og den kontekst, vi snakker sammen i.
Det forklarer Morten H. Christiansen, der er professor og sprogforsker på Cornell University og Aarhus Universitet.
I podcasten løfter han sløret for, hvordan vi bruger sproget som en gætteleg, når vi taler sammen. Han forklarer også, hvordan sprog opstod i tidernes morgen, og hvordan vi lærer sprog som børn.
Lyt desuden med, hvis du er nysgerrig på, hvad der får sprogforskeren til at slå to streger under, at det er ekstraordinært svært at lære dansk, og hvad der – set gennem sprogvidenskabelige briller – gør dansk til et ganske særligt sprog.