At eje en bolig gør os mindre lykkelige, end vi tror
nyt hjem noegler

Når man køber eget hjem, vil det typisk blive kvitteret med livsglæde. Ny forskning viser dog, at vi ofte overvurderer, hvor meget og i hvor lang tid glæden varer. (Foto: Shutterstock)

Når man køber eget hjem, vil det typisk blive kvitteret med livsglæde. Ny forskning viser dog, at vi ofte overvurderer, hvor meget og i hvor lang tid glæden varer. (Foto: Shutterstock)

21 september 2022

Et nyt studie, der er publiceret i tidsskriftet Journal of Happiness Studies, viser, at mennesker er dårlige til at forudse, hvad der gør os glade. 

Forskere fra University of Basel har undersøgt en gruppe deltageres glæde i forhold til at købe eget hjem. Resultatet viser, at den positive effekt ikke varede i lige så lang tid, som deltagerne forestillede sig.

Det skyldes ifølge forskerne, at mennesker ofte har forvrængede idéer om deres præferencer, og at de ofte foretager valg baseret på det - fremfor på deres ægte præferencer.

Det skriver University of Basel i en pressemeddelelse.

Forskerne baserede deres studie på en spørgeskemaundersøgelse af 800 fremtidige ejere af hjem i Tyskland.

Studiet viser, at det at eje et hjem helt tydeligt øgede ens livsglæde, men ikke i lige så lang tid og i lige så høj grad, som deltagerne regnede med.

Det handler ifølge forskerne om, at tilpasning til ens nye tilværelse med eget hjem har en relativiserende effekt på livsglæde. Man vænner sig simpelthen til sit nye liv med sit nye hjem. 

Deltagerne forudså godt nok tilpasningen, og at det ville påvirke deres livsglæde på længere sigt, men ikke i så høj grad, som det viste sig at gøre, forklarer forskerne.

Studiet viste dog også, at der er forskelle blandt mennesker. De, der var mere statusorienterede, og for hvem succes og penge spiller en stor rolle, overvurderede deres fremtidige livsglæde mest.

Omvendt overvurderede de deltagere, der satte mest pris på familie og venner, deres fremtidige livsglæde som følge af at få egen bolig mindst.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.