Bemærk, at Nyhedstjekket er afsluttet.
Forskernes analyse af projektets data, som skulle udkomme i en populærvidenskabelig rapport, blev gevaldigt udfordret grundet COVID-19, og det er desværre tvivlsomt, om den udgives.
Resultaterne fra Nyhedstjekket kan dog stadig udforskes, hvis man vil dykke ned i, hvad eleverne i hele landet har fortalt om deres medievaner, og hvordan de har vurderet forskellige nyheder. Klik på linket her for at komme til den interaktive statistik. Følg eventuelt guiden her for at udforske dataen (husk at nulstille resultaterne løbende for at se forskellene).
Er du lærer for elever i 7.-10. klasse eller i gymnasiet/HF eller på en erhvervsuddannelse eller ungdomsuddannelse indenfor eksempelvis samfundsfag, dansk, retorik, informatik, digital dannelse eller mediefag? Så kig med her:
Lige nu kan du tilmelde dig og klassen til et spændende forskningsprojekt, der i september 2019 skal undersøge unges medieforbrug på nettet.
Forskningsprojektet hedder ‘Nyhedstjekket’ og skal afdække:
- hvilke nyheder de unge læser i deres nyhedsfeed,
- hvor stor tillid de har til nyhederne,
- samt hvad de baserer denne tillid på.
\ Nyhedstjekket er en online undersøgelse
Deltagelse i Nyhedstjekket tager 120 minutter og består af en online opgave, hvor eleverne skal finde 3 nyheder på deres smartphones eller computere.
Herefter skal eleverne i grupper gennemgå, hvor troværdige, de mener, nyhederne og afsenderen er, udfra nogle spørgsmål, som de besvarer online.
Derudover skal du som lærer gennemgå en Power Point-præsentation med eleverne, inden de kaster sig over den online opgave, og eleverne skal udfylde to spørgeskemaer.
Det kræver det af dig som lærer at deltage
Tilmelding til Nyhedstjekket indebærer ikke andet, end at du skal afsætte en dobbeltlektion (120 minutter i alt) i uge 36 eller 37 til at deltage.
I midten af augsut (uge 34) får du tilsendt undervisningsmaterialet til de to lektioner sammen med al den information, der er brug for, i forhold til at kunne forberede og afholde lektionerne.
Det eneste, du som lærer skal gøre nu, er at tilmelde dig eksperimentet via formularen her senest fredag 30. august 2019. (Det er gratis at deltage, og tilmeldingen er ikke bindende, så du kan altid springe fra.)
Spændende at få lov til at være en del af!
Feedback fra en lærer, der deltog i den svenske version af Nyhedstjekket
Nyheder er rykket ud på de sociale medier
Nyhedstjekket er aktuelt, fordi de unges håndtering af nyheder spiller en afgørende rolle, i en tid hvor der sker store opbrud i medielandskabet.
»Før i tiden samledes hele landet gennem public service om de samme nyheder. Men i dag er særligt de unge rykket væk fra de traditionelle medier og får nu istedet mange af deres nyheder fra sociale medier,« forklarer David Hopmann, professor ved institut for statskundskab på Syddansk Universitet, som er en af forskerne bag Nyhedstjekket.
»Det interessante bliver at se, hvordan de unge tilgår de nyheder, som de møder her. For de sociale medier har ikke de samme filtre som traditionelle medier, hvor professionelle journalister faktatjekker og styrer, hvad der bliver bragt,« siger David Hopmann.
Og det kan ifølge ham øge risikoen for, at de unge udsættes for utroværdige og forfalskede nyheder.
\ Derfor skal I deltage i Nyhedstjekket
- Som deltager i Nyhedstjekket bidrager du og dine elever til helt ny forskning indenfor et vigtigt, men meget uudforsket område.
- Nyhedstjekket giver dig som lærer en faglig og letanvendelig mulighed for at tage et emne op, som aktualiserer og konkretiserer pensum og omhandler de unges digitale dannelse og deres interaktion med samfundet.
- Nyhedstjekket taler desuden ind i almendannelsen og øger elevernes evne til at forholde sig kritisk til nyheder gennem virkelighedsnære problemstillinger i form af nyheders spredning og kildekritik.
- På den måde bringer Nyhedstjekket oplevelse, analyse og fortolkning i samspil og kan således være med til at fremme elevernes evne til at forholde sig til demokrati, digitale medier og samfundsudviklingen.
Hjælp forskerne – de mangler viden på området
Nyhedstjekket berører altså fænomener som fake news og misinformation gennem internettet og sociale medier.
Emner, som har skabt meget debat, men som der reelt set ikke findes særligt meget forskning omkring.
Det forklarer Thomas Nygren, der er lektor i didaktik ved Uppsala Universitet, og som også tager del i Nyhedstjekket.
»Vi lever i en digital tidsalder, hvor fake news udgør en trussel for demokratiet. Men for at svare på, hvor stor truslen egentlig er, har vi brug for nogen konkrete data. Derfor undersøger vi, hvor troværdige unge menneskers news feeds er på en række sociale medier. Det er ikke noget, der er gjort før,« siger Thomas Nygren.
Hvis du vil hjælpe forskerne og deltage i Nyhedstjekket eller ønsker lidt mere uddybet information, kan du læse mere om forskningsprojektet her: Nyhedstjekket: Videnskab.dk’s store medieundersøgelse om unges syn på nyheder.
Lærerigt og en god mulighed for at diskutere videnskabelighed med eleverne.
Feedback fra en lærer, der deltog i den svenske version af Nyhedstjekket
Eleverne har svært ved at skelne mellem god og dårlig videnskab
Nyhedstjekket er blevet til i et samarbejde mellem forskere fra Syddansk Universitet og Uppsala Universitet, mens Videnskab.dk står for at facilitere projektet.
Forskningsprojektet er baseret på tidligere undersøgelser fra den svenske organisation Vetenskap & Allmänhet, der undersøgte unge svenskeres medieforbrug i både 2017 og 2018 med mere end 10.000 deltagere.
En af de største udfordringer for de unge ved de tidligere undersøgelser i Sverige var at skelne skidt fra kanel i forhold til videnskab og forskning. Områder, hvor man bliver nødt til at være ekstra forsigtig i forhold til nyhedernes troværdighed.
Når Nyhedstjekket undersøger de danske unges medieforbrug, vil forskerne derfor stille skarpt på særligt disse områder.
\ Tilmeld dig – det er uforpligtende
Det eneste, du som lærer skal gøre nu og her, er at tilmelde dig eksperimentet via formularen her senest fredag 30. august 2019. (Det er gratis, og tilmeldingen er ikke bindende, så du kan altid springe fra.)
Styrker elevernes kildekritiske evner
De svenske undersøgelser var meget vellykkede, både forskningsmæssigt og i forhold til deltagernes udbytte.
Projekterne bidrog til ny forskning på et relativt uudforsket område, samtidig med at de styrkede de unges evner til at forholde sig kritisk til nyheder på sociale medier.
»De elever, som deltog, havde det sjovt og syntes også, at det var en lærerig oplevelse. Det gav dem en bedre tilgang til, hvordan man vurderer nyheders troværdighed,« siger Thomas Nygren, som stod bag forskningsprojekterne i Sverige.
Det var uhørt interessant at se elevernes reaktioner. De oplevede det både som positivt og interessant.
Feedback fra en lærer, der deltog i den svenske version af Nyhedstjekket
Også for de deltagende elevers lærere var undersøgelserne i Sverige en givende oplevelse, og flere af lærerne har deltaget i begge af de svenske undersøgelser.
»Der er en god dynamik mellem lærerne og os forskere. De kommer med ind i maskinrummet og får viden, om hvordan man videnskabeligt håndterer et område, som fylder meget i elevernes liv,« siger Thomas Nygren.
Tilbagemeldinger fra det svenske eksperiment
Tilbagemeldingerne fra de lærere, der deltog i den svenske version af Nyhedtjekket, har i meget høj grad været positive.
Her får du et udpluk af lærernes udtalelser om eksperimentet:

Få mere information om forskningsprojektet og tilmelding på Nyhedstjekket.