Københavns historie kortlægges på nettet
700 kort over København er nu blevet digitaliserede. Dyk ned i de flere hundrede år gamle kort, og se om du kan udpege din elskede bydel.

Indre by med sine mange spir, Nørrebro med sin duft af shawarma og Vesterbro med alt fra café latte-kunst til gadeballade. København er med sine mange facetter og skjulte historier en by, der aldrig bliver kedelig at dykke ned i.

Og nu bliver det endnu lettere at forstå historien bag de forskellige bydeles udvikling, takket være en digital kortlægning af byen foretaget af Københavns Stadsarkiv.

»Historieinteresserede, men også folk der interesserer sig for design og arkitektur, vil her finde en masse studiemateriale,« siger stadsarkivar Elisabeth Bloch i en pressemeddelelse.

I galleriet herover får du et spændende smugkig ind i den københavnske fortid.

Arkitektonisk udvikling over 100 år

Hele 700 digitaliserede kort fra Københavns Stadsarkiv kan findes i det nyoprettede københavner-arkiv på nettet.

Kortene viser den akitektoniske udvikling over flere hundrede år; Du kan blandt andet se, hvordan det altødelæggende engelske bombardement i 1807 for en periode lagde byen i ruiner, mens befolkningstilvæksten i slutningen af 1800-tallet medførte, at København voksede over sine bredder, og bydele som Nørrebro og Vesterbro opstod på den anden side af voldene.

Tegninger af skoler, hospitaler og badeanstalter giver et glimt ind i en verden, vi ellers normalt ikke har adgang til.

København er populær

Stadsarkivet har i forbindelse med den digitale kortlægning mødt stor interesse for Københavns spændende fortid.

»Da vi lagde en kortperle om København set fra luften i midten af 1700-tallet på nettet, fik vi 40.000 gæster på hjemmesiden i løbet af en måned. Det gav os lyst til at lægge mange flere kort på nettet,« forklarer Elisabeth Bloch.

Sammen med de 700 kort hjælper 350 tegninger af blandt andet byens skoler og facader med til at tegne et nuanceret billede af fortiden.

Selvom det måske lyder af meget, er det kun et lille udsnit af det materiale, der i virkeligheden findes.

Alt i alt ligger Stadsarkivet inde med 250.000 kort og tegninger fra perioden 1167-2005.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk