Hvor meget ved du om fredag den 13.?
Fredag den 13. har fået ry for at være en meget farlig og uhyggelig dag. Men hvorfor er det egentlig sådan? Læs her, hvordan denne dag har fået sin uheldige status.
 'paraskavedekatria' fobi for fredag den 13.

Mennesker der lider af 'paraskavedekatria' har det ekstra svært i dag - lidelsen betyder nemlig fobi for fredag den 13. (Foto: Shutterstock)

Mennesker der lider af 'paraskavedekatria' har det ekstra svært i dag - lidelsen betyder nemlig fobi for fredag den 13. (Foto: Shutterstock)

Der står fredag den 13. i kalenderen. Det er dog ikke noget, man skal lade sig skræmme af – eller er det?

Mange forbinder nemlig denne dag med uhygge, men er den virkelig farligere end alle andre dage? Hvad er der farligt ved en fredag? Hvorfor skulle tallet 13 være uheldigt? Og hvorfor ses kombinationen af de to som en farlig cocktail?

Få svaret på alle disse spørgsmål, og læs meget mere om denne frygtede dag i artiklen: Fredag den 13. Hvorfor er dagen så skræmmende?

Hvis du føler dig modig og har lyst til at læse lidt flere skræmmende artikler, kommer der her nogle anbefalinger til dig. Vær dog varsom, det kan blive uhyggeligt...!

Den store guide til monstre

Monstre kan være meget uhyggelige, men vidste du, at de også kan bruges som et værktøj til at forstå, hvilke problemstillinger der har optaget os gennem tiderne? Du kan i denne monsterguide-artikel læse om de mange forskellige slags monstre, og hvad de fortæller om den tid, de blev opfundet i.

Derfor elsker vi gys og gru

Selvom man kan føle sig skræmt og have lyst til at holde sig for øjnene under en gyserfilm, elsker vi stadig at opsøge fiktionens gys og skræk.

I denne artikel om gys og gru kan du finde ud af, hvordan dette umiddelbare paradoks kan forklares ud fra vores DNA.

Derfor er huse uhyggelige

Mange af de klassiske gyserfortællinger handler om huse, der holder på en masse farlige hemmeligheder om ondskab.

Du kan i denne artikel om uhyggelige huse læse om, hvordan man kan karakterisere fem slags uhyggelige huse, samt hvordan de forskellige huse tit repræsenterer psykologiske lag i mennesket.

De bedste filmgys til Halloween

Hvis de uhyggelige artikler har givet dig lyst til at udforske gysergenren mere, anbefaler vi her Rikke Schubarts blogindlæg, hvor hun gennemgår nogle af de bedste og mest skræmmende gyserfilm. Det er ikke for sarte sjæle. 

Overtro topper blandt børn og ældre

Den sidste artikel, vi vil anbefale til din fredag den 13.-læsning, handler om overtro.

Her kan du læse om, hvorfor nogle mennesker er mere overtroiske end andre, samt få forskernes forklaring på hvorfor børn og ældre mennesker er de mest overtroiske blandt os.

Og hav så rigtig god fornøjelse med denne uuuuuhyggeligste dag af dem alle!

LÆS OGSÅ: Skrig, skræk og grin: Horror i bedste sendetid

LÆS OGSÅ: Forsker undersøger 'hjemsøgt hus' i Vejle

LÆS OGSÅ: Forskere: Åbne og nysgerrige mennesker er gladest for gyserfilm

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.