HR virker kun, når lederen bakker op
Kurser, medarbejdersamtaler og andre personaletiltag kan give bedre arbejdspræstationer. Men effekten udebliver, hvis de ansatte ikke oplever, at den nærmeste leder bakker op.

Hvis du som virksomhed skal have noget ud af dine HR-tiltag, så er det afgørende, at dine mellemledere støtter op. (Foto: Colourbox)

Hvis du som virksomhed skal have noget ud af dine HR-tiltag, så er det afgørende, at dine mellemledere støtter op. (Foto: Colourbox)

HR eller Human Resources står for personaletiltag.

Både offentlige og private virksomheder investerer store resurser - både af tid og penge - i forskellige typer af HR-værktøjer.

Det kan for eksempel være medarbejdersamtaler, kurser, trænings- og udviklingsoplæg og andre former for tilbud om karriereudvikling.

Dette gøres sjældent blot af godhed.

Både erhvervslivet og offentlige virksomheder ønsker afkast på deres HR-investeringer i form af bedre arbejdsindsats, bedre kvalitet af det arbejde, som udføres, og medarbejdere som bidrager positivt i organisationen.

»Det er medarbejdernes oplevelse af værktøjerne, som afgør, om tiltagene giver de ønskede resultater,« understreger professor Bård Kuvaas fra Handelshøjskolen BI i Norge.

Fakta

STØTTENDE LEDELSE

Bård Kuvaas og Anders Dysvik målte oplevelsen af støttende ledelse (perceived supervisor support) ved hjælp af følgende påstande:

  • Min nærmeste overordnede interesserer sig virkelig for mine meninger.
  • Min nærmeste overordnede viser interesse for, om jeg har det godt på arbejdspladsen.
  • Min nærmeste overordnede tager hensyn til mine mål og værdier.
  • Min nærmeste overordnede interesserer sig egentlig ikke særligt meget for mig (reverseret).

Inden for én og samme organisation kan der være mange forskellige opfattelser af, om HR-værktøjerne opleves som gode og nyttige.

Undersøgelse af mellemlederens rolle

Kuvaas har sammen med den doktorgradsstuderende Anders Dysvik fra Handelshøjskolen BI gennemført en omfattende undersøgelse blandt alle ansatte i en norsk virksomhed inden for telekommunikation. De fik svar fra 331 medarbejdere, hvilket er en svarprocent på 52, på tværs af alle afdelinger.

De ønskede at se på sammenhænge mellem de ansattes oplevelse af virksomhedens HR-tiltag, og oplevelsen af støtte fra den nærmeste leder og arbejdspræstationer.

Kuvaas og Dysvik var optaget af at finde frem til, hvorvidt HR-værktøjerne faktisk resulterede i bedre medarbejdere, og om linje- og mellemlederne påvirkede udfaldet.

Resultaterne af undersøgelsen præsenteres i en forskningsartikel i det internationale videnskabelige tidsskrift 'Human Resource Management Journal'.

Ledere som støtter

Jo mere støtte medarbejderne oplever fra deres nærmeste leder, jo mere positivt oplever de organisationens HR-værktøj, konkluderer Kuvaas og Dysvik i deres undersøgelse. »Vi finder desuden, at der kun er positive sammenhænge mellem oplevelsen af HR og arbejdspræstationer for de medarbejdere, som oplever en stor grad af støttende ledelse,« fremhæver ledelsesforskerne.

Organisationer får ikke bedre kvalitet på - og effekt af - deres HR-værktøjer end kvaliteten på organisationens linje- og mellemledere.

Bård Kuvaas

Undersøgelsen viser, at støtte fra nærmeste leder er helt afgørende for effekten af organisationens HR-værktøj.

Medarbejdersamtaler, kurser og andre HR-tiltag har altså ingen effekt, hvis medarbejderne har en nærmeste chef, som ikke opleves som støttende.

»Organisationer får ikke bedre kvalitet på - og effekt af - deres HR-værktøjer end kvaliteten på organisationens linje- og mellemledere,« formulerer Bård Kuvaas det skarpt.

Ifølge Kuvaas og Dysvik bør organisationer udvælge linje- og mellemledere, som formår at optræde som støttende, menneske-orienterede ledere.

I hvert fald hvis de ønsker at få noget ud af deres investeringer i forskellige HR-værktøj.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.