Håndskrift afslører løgn
Forskere kan nu analysere sig frem til, om en person lyver i en skrevet sætning. Metoden kan enten supplere eller direkte erstatte en løgnedetektortest, lyder det fra universitetet i Haifa.

Computersystemet ComPET består af en bærbar computer og en slags skriveplade, som registrerer hånden og pennens bevægelser. Det bliver hele tiden opdateret med nye detaljer i takt med forskernes større erfaring med håndskriftanalyse. (Foto af opfinderne Sara Rosenblum og Tamar Weiss fra universitetet i Haifa)

Det lyder umiddelbart som en plat afart af håndlæsning, men den skulle være god nok. Israelske forskere kan rent faktisk se på din håndskrift, om du taler sandt eller lyver, når du skriver en sætning.

Sådan lyder meldingen fra Israel, hvor et hold forskere har udviklet et computersystem, der analyserer skrivebevægelser, som er meget svære at kontrollere bevidst.

Løgnere skifter stil

Den digitale detektiv måler blandt andet, hvor lang tid kuglepennen hænger i luften og bliver brugt på papiret, hvor hårdt den trykker og længde og højde på hvert pennestrøg.

Forskerne har fundet ud af, at håndskriften skifter udtryk, når en person skriver sætninger, der ikke passer.

Resultaterne bliver først offentliggjort til november i tidsskriftet Applied Cognitive Psychology, men forskerne mener ifølge en pressemeddelelse fra forlaget Wiley-Blackwell, at computersystemet har potentiale til enten at supplere en klassisk løgnedetektortest eller til helt at afløse den.

Håndskrift sladrer om sygdom

Opdagelsen kommer efter lang tids forskning i håndskrift ved universitetet i Haifa under ledelse af Sara Rosenblum, ph.d. og centerleder ved fakultet for socialvelfærd og sundhedsvidenskab.

Forskerne startede med at udvikle deres computerbaserede analyser for at finde ud af, om håndskrift kunne fortælle om sygdomme.

Resultaterne er løbende offentliggjort - eller ved at blive offentliggjort - i videnskabelige tidsskrifter og viser blandt andet, at forskernes selvudviklede computersystem ComPET kan afsløre forskellige stadier af Alzheimers, finde børn med motoriske problemer samt børn med ADHD - og i øvrigt kan afsløre, om børnene bruger medicin eller ej.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud