De ansatte på Grundtvig Centeret ved Aarhus Universitet får hænderne fulde i mange år fremover.
35.000 sider skal skannes, omskrives fra gotiske til latinske bogstaver og kommenteres, så N.F.S. Grundtvigs mere end 1.700 tekster løbende kan lægges ud til offentligt skue på centerets hjemmeside.
Det står klart med den nye finanslov, der sikrer digitaliseringen af Grundtvigs enorme forfatterskab en bevilling på 23 millioner kroner over de næste tre år.
»Politikerne har haft blik for, at Grundtvig er en vigtig del af vores aktuelle historie. Den samfundsstruktur og det demokrati, vi har i dag, er i høj grad præget af 1800-tallets tænkning, hvor Grundtvig var en mastodont,« forklarer Michael Schelde, der er centerleder på Grundtvig Centeret.
Digital Grundtvig koster 193 millioner
Han forventer, at det vil tage 20 år at skabe den digitale udgave af alle Grundtvigs værker. De kommende tre år er der bevilget henholdsvis seks, syv og 10 millioner, og de efterfølgende 17 år forventes det, at der over finansloven årligt vil blive investeret 10 millioner kroner i projektet.
\ Fakta
VIDSTE DU
N.F.S. Grundtvig (1783-1872) er en institution i dansk ånds- og samfundsliv, der som både teolog, digter, filosof, historiker, filolog, skolemand og politiker har haft stor indflydelse på det danske samfund i både det 19. og 20. århundrede.
Samlet kommer det altså til at koste 193 millioner kroner at afstøve teksterne fra 1800-tallet og få dem oversat til bits og bytes.
»Er vores kultur det værd? Er vores historie det værd? Det mener jeg, at det er. Et historieløst folk har ikke mange chancer,« siger Michael Schelde og uddyber:
»Grundtvig er en vigtig faktor i den danske kulturs sammenhængskraft. Der er han uomgængelig. Sammenhængskraften er en vigtig forudsætning for den enkeltes forståelse af samfundet og dermed for kulturel, politisk og økonomisk udvikling,« siger han.
Grundtvigs forfatterskab skal ud i lyset, fordi Grundtvig igennem tiden især i politiske debatter er blevet brugt og måske endda misbrugt til at argumentere for alverdens overbevisninger.
»Det grundtvigske bruges jo på kryds og tværs. Der er behov for at koble det med, hvad det var, han selv skrev. Alle mener, han kan tilpasses, så vi har jo selvfølgelig en opgave i at skære igennem der,« forklarer Michael Schelde.
Kan lære af Grundtvig

Centerlederen understreger, at man ikke graver i Grundtvigs historie af arkæologiske årsager. Grundtvigs tanker har stor betydning for samfundet den dag i dag, mener han.
»Grundtvig var så stærk i samtiden, at han prægede alle folkelige bevægelser såsom de kirkelige, politiske og pædagogiske. Hans tanker har en vandåre til i dag. Bare se på højskolen, friskolen, det kirkelige og det politiske liv, hvor den evige debat mellem individet og fællesskabet er centralt,« siger Michael Schelde.
Netop Grundtvigs tanker om balancen mellem individ og fællesskab vil forskerne ved Grundtvig Centeret granske de kommende tre år, mens teksterne bliver digitaliseret. Michael Schelde mener, at det moderne samfund især på det punkt kan tage ved lære af Grundtvigs tanker.
»Professor Ove Kaj Pedersen fra Copenhagen Business School har været meget optaget af, hvorfor Danmark er så konkurrencedygtigt. Han peger meget på, at det skyldes den vældige folkelige kraft, som vi fik i 1800-tallet,« forklarer Michael Schelde.
Europæisk trend
Digitaliseringen er så dyr og tidskrævende, fordi de 35.000 sider ikke bare skal skannes ind. De skal også rettes til og kommenteres af sproglige og historiske eksperter, så de gamle tekster bliver til at forstå, når de over de kommende 20 år bliver gjort tilgængelige via mobiltelefoner, e-books og i første omgang centerets hjemmeside.
Digitaliseringen af Grundtvigs kulturarv er en del af en europæisk trend. Lignende projekter omfatter blandt andre Kierkegaard i Danmark, Ibsen i Norge, Lagerlöf i Sverige og Holberg i et dansk-norsk samarbejde.