Forskere vil genskabe 500 år gamle lugte fra Europa
Har du nogensinde spekuleret på, hvordan fortiden lugtede? En række internationale forskere vil nu gøre det muligt at opleve historien fra det gamle Europa gennem næsen.
Lugten af Europa

Professor Matija Strlic ved University College London, som er en del af Odeuropa-projektet, lugter til en historisk bog i Det hollandske nationalbibliotek i Haag. (Foto: Matija Strlic)

Professor Matija Strlic ved University College London, som er en del af Odeuropa-projektet, lugter til en historisk bog i Det hollandske nationalbibliotek i Haag. (Foto: Matija Strlic)

På museer kan du bevæge dig gennem visuelle udstillinger fra gamle dage. 

Men tænk hvis du samtidig kunne dufte den stærke tobak, motorolie eller de pest-afvisende urter fra Europas fortid, mens du bevæger dig gennem historiske udstillinger på museer eller kulturarvssteder.  

Det vil et nyt forskningsprojekt til knap 21 millioner danske kroner kaldet ‘Odeuropa’ nu gøre muligt.

Forskere, historikere og eksperter indenfor kunstig intelligens i Storbritannien og hele Europa vil identificere, beskrive og genskabe de aromaer, som blev indåndet af befolkningen i Europa i det 16. århundrede til det tidlige 20. århundrede, skriver forskerne fra Odeuropa i en pressemeddelelse. 

»Den ene ting, offentligheden er interesseret i ved fortiden, er, hvordan det var at være der. Jeg tror, ​​det vil give folk en mere intim oplevelse fra fortiden, men det vil også tilskynde folk til at tænke over lugten omkring dem i dag,« siger Dr. William Tullett, en lugthistoriker fra Anglia Ruskin University og en del af Odeuropa-teamet, til det franske nyhedsbureau AFP.

Målet er genskabe de op til 500 år gamle lugte fra Europa og levere dem til museer, for at de museumsbesøgene kan opleve historien gennem næsen og dermed gøre besøget mere autentisk. 

Levende oplevelse af fortiden

Christine Jeanneret, som er musikolog, historiker og lektor fra Centre for Privacy Studies ved Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet, er meget begejstret for det nye projekt. 

»Det lyder helt fantastisk. Historiske sanseoplevelser skaber et mere levende billede af historien. Lyde og lugte har fundamental indflydelse på, hvordan vi oplever et sted,« siger hun. 

Christine Jeanneret leder et nyt forskningsprojekt, hvor sanser også er omdrejningspunktet. I projektet 'SOUND: Soundscapes of Rosenborg' vil forskerne rekonstruere lyden fra hoffet på Rosenborg Slot i det 17. århundrede. 

Projektet skal resultere i en udstilling på Rosenborg Slot i 2023, hvor museumsgæsterne ikke bare skal kunne se historien, men også høre de autentiske lyde fra livet på slottet i gamle dage. 

»Normalt går du på museet i stilhed, og du kan ikke lugte noget. Det er meget moderne omgivelser med gamle genstande. Men hvis man tilføjer de gamle sanseindtryk - lyde eller dufte - kan man få en ekstrem levende oplevelse af, hvordan det var i fortiden,« siger Christine Jeanneret.  

Hendes drøm er at kombinere det fysiske element ved museumsbesøg med både lyde og lugte fra fortiden. Det vil give en fuldkommen oplevelse af at være en del af fortiden, forklarer hun. 

Gamle lugte i Europa

Lugthistoriker Caro Verbeek ved KNAW Humanities Cluster lugter til et gammelt aromatisk smykke også kaldet pomander. De blev båret i gamle dage som beskyttelse mod infektion eller blot til at mindske dårlig lugt (Foto: Caro Verbeek / Odeuropa).

Udvikle en 'computernæse'  

Første trin i det treårige projekt Odeuropa, som begynder i januar 2021, bliver at udvikle kunstig intelligens til at screene historiske tekster på syv sprog for beskrivelser af lugt, og i hvilken kontekst lugtene er beskrevet. Samtidig forsøger de også at spotte aromatiske genstande på billeder, såsom malerier.

»Vi vil lære computeren at se en lugt. Vores mål er at udvikle en 'computernæse', der kan spore dufte og lugtoplevelser,« siger Peter Bell, som er professor i digital humaniora ved universitetet i Erlangen-Nürnberg i Tyskland og en del af projektet, i pressemeddelelsen. 

Algoritmerne skal også scanne for henvisninger til sensoriske kvaliteter, følelsesmæssige betydninger og sociale betydninger af lugte, så Odeuropa-teamet kan opbygge en flerdimensionel beskrivelse af lugte, der spænder over årtier og århundreder. Det vil også være med til at vise, hvordan lugte har formet det europæiske samfund og traditioner. 

Det lyder som et ambitiøst og svært projekt, siger Thomas Bolander, professor på Institut for Matematik og Computer Science ved DTU Compute. 

»Netop fordi det er maskinlæring, kan man ikke forudsige, hvor godt resultatet egentlig bliver. Der er meget, der skal gøres ved deres data. Man kan ikke bare fodre en algoritme med en masse tekster, uden at den har nogen fornemmelse af, hvad den skal finde,« siger han. 

Thomas Bolander kommer med et eksempel fra Facebook, hvor man bruger kunstig intelligens til at kunne identificere køn og alder ud fra de opslag, som vedkommende laver. Det kan lade sig gøre, fordi vi ikke er helt så unikke, som vi kunne tro. 

»På Facebook snakker stort set alle gymnasieelever om kærester, fester og alkohol. Når algoritmen først har lavet koblingen mellem en bestemt gruppe mennesker, og hvordan de formulerer sig, så kan den også gætte på, hvilken gruppe andre tilhører, når de formulerer sig,« siger han. 

Det samme kan lade sig gøre i projektet om dufte, hvor forskerne kan oplære algoritmer til at identificere relevante ord eller formuleringer om dufte. 

»De skal spore duftene tilbage til, hvordan duften oprindeligt har været. Og det kan kun lade sig gøre, hvis man har nogle sammenligninger. Man bliver nødt til at have flere beskrivelser eller billeder af duft-kombinationer og følge de spor, som duftene afsætter i de tekster, forskerne undersøger. For så kan man bagefter forsøge at gætte på, hvilken kombination af dufte, der er tale om,« siger Thomas Bolander.

Verdens første historiske encyklopædi 

De historiske data om dufte skal bruges til at udvikle verdens første historiske encyklopædi om europæiske lugte, som vil være tilgængelig online for offentligheden.

Leksikonet vil bestå af biografier af særlige lugte sammen med en indsigt i de følelser og steder, der er forbundet med visse dufte. 

»Databasen bliver et arkiv for Europas olfaktoriske (vedrørende lugtesansen, red.) arv, der gør det muligt for fremtidige generationer at få adgang til og lære om den duftende fortid,« siger Inger Leemans, Odeuropa-projektleder og professor i kulturhistorie ved Vrije Universiteit Amsterdam, i pressemeddelelsen

Udover encyklopædien vil forskerholdet også rekonstruere et udvalg af gamle europæiske lugte ved hjælp af kulturvidenskabelige teknikker. 

Kemikere og parfume-eksperter vil forsøge at skabe en moderne version af de lugte, der nu er uddøde. 

Lugtene vil være alt fra enkle lugte som rosmarin, som folk i det 16. århundrede troede kunne beskytte dem mod pest, til lugtene af store begivenheder som slaget ved Waterloo, der endte med nederlag for Napoleon Bonaparte i 1815. 

Når forskerne i samarbejde med museer, kunstnere, kemikere og parfume-eksperter er i stand til at finde en måde at levere lugtene på, vil udvalgte lugte fra mere end 400 års europæisk fortidshistorie blive delt på museer over hele kontinentet. 

I videoen kan du se forskerne med ekspertise indenfor datalogi, digital humaniora og parfume forklare projektet og tale om de vigtigste dufte, der har defineret europæisk historie: 

ODEUROPA har samlet eksperter og akademikere fra universiteter og institutter i Holland, Tyskland, Italien, Frankrig og Slovenien samt Storbritannien for at undersøge, hvordan dufte har formet de europæiske samfund og traditioner. Se dem fortælle om det her i videoen. (Video: Huygens ING)

 

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk