Derfor er det sundt at være nedtrykt
Triste mennesker er en uddøende race i en kultur, der er besat af lykke, mener professor i psykologi. Vi tør ikke indrømme vores vemod og nedtrykthed, men modgang, tungsind og melankoli spiller en afgørende rolle i den menneskelige erfaring.
psykologi nedtrykthed tungsind vemod nostalgi melankoli gavn depression lykke glæde motivation empati filosofi kommunikation retfærdighed hukommelse opmærksomhed menneskelig sindsstemning

Den vestlige lykkekult har nærmest påtvunget os alle at være glade. Vi forklejner tungsindet, vemodet og tristheden, som vi ellers kan lære meget af. (Foto: Shutterstock)

Den vestlige lykkekult har nærmest påtvunget os alle at være glade. Vi forklejner tungsindet, vemodet og tristheden, som vi ellers kan lære meget af. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Homo sapiens er en lunefuld art.

Selvom tungsind, vemod, nedtrykthed og dårligt humør altid har været en del af den menneskelige erfaring, lever vi i en tidsalder, der ignorerer og forklejner disse følelser.

Ganske normale menneskelige følelser som forbigående nedtrykthed bliver ofte betraget som lidelser.

Manipulerende reklamer, markedsføring og selvhjælpsindustrien hævder, at vi er eneansvarlige for, hvordan det går os, og at lykken er noget vi alle kan opnå.

Hvis vi bare arbejder lidt for det.

Lykke-kulten har ikke gjort os lykkeligere 

Historien kort
  • Vi jagter lykken som aldrig før og er nærmest blevet påtvunget at være glade hele tiden.
  • Alligevel viser forskning, at stigende materiel rigdom og lykkefokus ikke har gjort nogen lykkeligere i Vesten i flere årtier.
  • Nedtrykthed har en række positive effekter psykologisk: følelsen hjælper os blandt andet til at fokusere og styre i vanskelige situationer.

På trods af den næsten universelle lykkekult og en hidtil uset materiel rigdom er vi i Vesten ikke blevet mere lykkelige eller mere livstilfredse i flere årtier.

Det er på tide, at vi tager vemodets, nedtrykthedens og det dårlige humørs rolle i vores liv op til evaluering.

Vi skal erkende, at følelserne er en normal og endda nyttig og formende del af at være menneske, og at de hjælper os med at håndtere mange af hverdagens situationer og udfordringer.

Nedtrykthed - kort fortalt

I tidligere tider blev korte perioder af nedtrykthed og vemod accepteret som en normal del af hverdagen. 

psykologi nedtrykthed tungsind vemod nostalgi melankoli gavn depression lykke glæde motivation empati filosofi kommunikation retfærdighed hukommelse opmærksomhed menneskelig sindsstemning

Det er skadeligt at reducere al tristhed til en sygdom, som kræver behandling, argumenterer forfatteren. (Foto: Shutterstock)

Man kaldte det mild dysfori: 

En kortvarig forstemthed af timers til dages varighed, præget af tristhed, koncentrationsbesvær, nedsat energi samt anspændthed, irritabilitet og sårbarhed med let vakt vredesudbrud.

Mange af menneskets største bedrifter beskæftiger sig med at fremmane, gennemgå og endda dyrke negative følelser.

De græske tragedier både eksponerede og trænede publikummet til at acceptere og håndtere uundgåelig modgang som en normal del af menneskelivet.

Shakespeares tragedier er klassikere, fordi de også omhandler dette tema. 

Forstemthed skildret i musik og filosofi

Værker fra mange fantastiske kunstneres hænder - som komponisterne Beethoven og Chopin, forfatterne Chekhov og Ibsen - udforsker forstemthedens landskab, et tema, der længe blev anset for at være både lærerigt og værdifuldt.

Oldtidens filosoffer mente, at man skulle acceptere vemodet for at kunne leve et fuldt liv.

Selv en hedonistisk filosof som Epicurus indså, at et godt liv indebærer god dømmekraft, tilbageholdenhed, selvkontrol og accepten af den uundgåelige modgang.

Andre filosoffer som stoikerne fremhævede også betydningen af, ​​at man lærte at forudse og acceptere uheld og modgang, som tab, sorg og uretfærdighed.

Chopin komponist melankoli musik klassisk kunstneriske værker romantikken

Komponisten Chopin, der betragtes som en af de vigtigste repræsentanter for den romantiske periodes musik, forstod, at melankolien gemte på et stort potentiale. Mange af verdens største kunstneriske værker er ikke just udsprunget af følelsen af sprudlende glæde og tilfredshed med tilværelsen. (Foto: Shutterstock)

Hvad gør vemodet godt for?

Psykologer, der gransker, hvordan vores følelser og adfærd har udviklet sig over tid, hævder, at alle vores sindsstemninger spiller en vigtig rolle:

De gør os opmærksom på ting i vores omgivelser, som vi bør reagere på.

Det menneskelige følelsesregister indeholder faktisk flere negative end positive følelser. 

Frygt, vrede, skam og afsky er nyttige følelser, fordi de lader os genkende, undvige og overvinde truende eller farlige situationer.

Men hvad gør vemod, tungsind og bedrøvelse godt for, i og med de er de mest almindelige negative følelser, og dem som de fleste psykologer beskæftiger sig med?

Nedtrykthed tjener et vigtigt formål

Intens og vedvarende nedtrykthed, som depression, er en alvorlig og invaliderende lidelse.

Kortvarig nedtrykthed tjener et vigtigt og nyttigt adaptivt formål ved at hjælpe os med at håndtere hverdagens udfordringer og vanskelige situationer.

Følelsen fungerer også som et socialt signal, der kommunikerer, at man fralægger sig engagement, trækker sig fra konkurrence og beskytter sig.

Når vi virker nedtrykte eller er i dårligt humør, er omverden som regel bekymret og villig til at hjælpe.

Melankoli hjælper til at fokusere

Visse negative sindsstemninger som melankoli og nostalgi, den sentimentale eller vemodige længsel efter en svunden tid, føles endda behagelige og kan levere nyttig information, der styrer fremtidige planer og motivation.

psykologi nedtrykthed tungsind vemod nostalgi melankoli gavn depression lykke glæde motivation empati filosofi kommunikation retfærdighed hukommelse opmærksomhed menneskelig sindsstemning

Når vi virker nedtrykte eller er i dårligt humør, er omverden som regel bekymret og villig til at hjælpe. (Foto: Shutterstock)

Tungsind og bedrøvelse kan forstærke empati, medfølelse, forbundethed samt moralsk og æstetisk sensibilitet. Vemod har længe udløst kunstnerisk kreativitet.

Nylige videnskabelige eksperimenter dokumenterer fordelene ved mild nedtrykthed. Sindsstemningen fungerer som et automatisk, ubevidst alarmsignal, der fremmer en mere opmærksom og detaljeret tankemåde og bearbejdning. 

Med andre ord hjælper dårligt humør os til at være mere opmærksomme og fokuserede i vanskelige situationer.

Modsat er lykke og glædesfølelse signal på en velkendt og tryg situation og resulterer i mindre detaljeret og opmærksom bearbejdning.

Nedtrykthed gør psykisk gavn

Der er nu voksende evidens for, at negative sindsstemninger, som nedtrykthed og tristhed, gør psykologisk gavn.

Som demonstration manipulerede forskerne først forsøgsdeltagernes humør (ved eksempelvis at vise lykkelige eller triste film) for så efterfølgende at granske præstationsændringerne i i forskellige kognitive og adfærdsmæssige opgaver.

Nedtrykthed producerede en række fordele:

  • Bedre hukommelse​: I et studie resulterede det dårlige humør (forårsaget af dårligt vejr) i, at forsøgsdeltagerne huskede flere detaljer om en forretning, de havde været inde i. Dårligt humør kan også forbedre øjenvidners rapporteringer ved at reducere effekten af forskellige distraktioner, som eksempelvis irrelevante, falske eller vildledende oplysninger. 
  • Mere nøjagtige vurderinger: Et lettere dårligt humør reducerer også visse bias og forvrængninger i måden, forsøgsdeltagerne dannede indtryk. For eksempel dannede lettere nedtrykte forsøgsdeltagere mere præcise og pålidelige indtryk af andre, fordi de bearbejdede detaljerne mere effektivt. Vi fandt desuden, at dårligt humør eller lettere nedtrykthed reducerede godtroenhed og naivitet samt øgede skepsis over for vandrehistorier, rygter og forbedrede forsøgsdeltagernes evne til at gennemskue fusk og vildledelse. Lettere nedtrykte forsøgsdeltagere var også mindre tilbøjelige til at stole på simplistiske stereotyper.
  • Motivation​: Andre eksperimenter har fundet, at nedtrykte forsøgsdeltagere udførte vanskelige mentale opgaver bedre end glade og opstemte forsøgsdeltagere. De brugte mere tid på opgaven, stillede flere spørgsmål og producerede mere korrekte svar.
  • Bedre kommunikation: Den mere opmærksomme og detaljerede tankemåde, som lettere nedtrykthed kan fremme, kan også forbedre kommunikationen. Vi fandt, at nedtrykte forsøgsdeltagere brugte mere effektive og overbevisende argumenter, når de skulle overbevise andre, de var bedre til at forstå tvetydige sætninger og bedre til at kommunikere.
  • Øget retfærdighed: Flere studier har fundet, at lettere nedtrykthed fik forsøgsdeltagerne til at lægge større vægt på sociale forventninger og normer, og de behandlede andre mindre egoistisk og mere retfærdigt.

Livet på godt og ondt

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Vi sætter et uopnåeligt mål for os selv ved at sætte lykke og glæde på en piedestal samtidig med, at vi fornægter vemodet og tungsindet.

På denne måde forårsager vi selv yderligere skuffelse - måske endda depression.

Det er i stigende grad påvist, at glæde på trods af alle fordelene ikke altid er ønskelig.

Nedtrykthed, vemod, tungsind og det dårlige humør hjælper os med at fokusere på den situation, vi befinder os i. Følelserne øger vores evne til at styre og reagere på mere krævende situationer.

Forskningsresultaterne indikerer, at den utrættelige søgen efter lykken ofte er selvdestruktiv, og at det er på høje tid, at vi får et mere afbalanceret syn på alle vores normale sindsstemninger.

Joseph Paul Forgas modtager støtte fra Australian Research Council. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk