Forhistorisk skotsk Stonehenge-monument er falsk – blev bygget af landmand i 1990’erne
Kilde: 
22 januar 2019

I sidste uge lod verdens medier sig fascinere af et nyopdaget skotsk ’Stonehenge’, som efter sigende ikke før havde været kendt af arkæologer.

Det er der en rigtig god grund til, for det har nu vist sig, at det forhistoriske monument er bygget af en lokal landmand i 1990’erne – og til manges skuffelse altså ikke af stenalderfolk.

Det skriver Live Science.

Videnskab.dk omtalte også historien, som du kan læse om her. I artiklen kunne vi fortælle, at lokale havde kontaktet arkæologer for at finde oplysninger om stencirklen. Ingen arkæologer kendte til cirklen, og de tog derfor ud til området for at se den.

De ’rigtige’ stenaldercirkler som Stonehenge er unikke for Skotland og Irland og kendetegnes ved at have en enkelt sten, der ligger på siden, mens de andre står oprejst.

LÆS OGSÅ: Årets mest læste artikel på Videnskab.dk er fake news

Det var blandt andet den liggende sten, der fik arkæologen Neil Ackerman til at pege på, at det nye fund var noget særligt:

»Det bliver virkelig ikke meget bedre end dette. Mange af de lignende stencirkler, som folk har kendt til i meget lang tid, har kun to eller tre sten tilbage – at finde en komplet cirkel er helt usædvanligt,« sagde Neil Ackerman, ansat ved Aberdeenshire Councils arkæologiske team, til Live Science.

stonehenge falsk skotsk monument

Her ses det falske forhistoriske stenmonument. En liggende sten er et typisk kendetegn ved skotske og irske stenaldermonumenter. (Foto: Neil Ackerman)

Men efter historien bredte sig til forskellige internationale medier, har en skotsk landmand meldt sig på banen. Ifølge Live Science var det ham, der i 1990'erne forsøgte at efterligne stenalderfolkets monumenter.

Det har nu fået Neil Ackerman til Twitter-tasterne:

LÆS OGSÅ: Medier og forskere under anklage: »I skaber frygt og falsk håb«

Selvom efterligninger af stenaldermonumenter ikke er usædvanlige for området omkring Aberdeen, hvor stenene er fundet, er netop denne ualmindelig godt gengivet, siger Neil Ackerman.

Sammenlignet med dem, der blev bygget mellem 3.500 og 4.500 år siden, var en af de eneste forskelle, at denne er mindre i diameter end de originale, siger Neil Ackerman til Live Science.

Det er godt, at konstruktionen nu er blevet opdaget, da alle originale og efterligninger bliver dokumenteret i arkivet. På den måde forebygger man at lignende fejl gentager sig, skriver Live Science.

viw

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.