Forældres skilsmisse øger risiko for slagtilfælde dramatisk
Er dine forældre skilt, har du dobbelt så høj risiko for at få et slagtilfælde. Det afslører en undersøgelse fra University of Toronto.

To tredjedele af skilsmisser involverer børn, det viser Danmarks Statistiks tal for 2008 (Foto: Colourbox)

To tredjedele af skilsmisser involverer børn, det viser Danmarks Statistiks tal for 2008 (Foto: Colourbox)

Er dine forældre blevet skilt, har du en dobbelt så høj risiko for at få et slagtilfælde på et tidspunkt i dit liv.

Det konkluderer canadiske forskere fra University of Torontos Faculty of Social Work med ph.d. Esme Fuller-Thomson i spidsen. Mere end 13.000 repræsentativt udvalgte canadiere har besvaret spørgsmål, der har ledt til forskernes konklusion.

Forskerne har i deres udregninger kontrolleret for en lang række variable, som køn, alder, race, uddannelse og eventuelt misbrug, og alligevel lander de altså på en markant øget risiko for slagtilfælde hos personer, der har oplevet forældrene blive skilt.

Overraskende konklusion

Projektleder Esme Fuller-Thomson er overrasket over undersøgelsens konklusion, og fortæller, at den ikke umiddelbart kan forklares.

»Vores analyse viser ikke nogen årsagssammenhæng, men vi har udelukket, at sammenhængen skyldes deltagernes sundhedsadfærd, deres socioøkonomiske status, deres mentale sundhed eller diabetes,« siger Esme Fuller-Thomson.

Første undersøgelse af sin slags

De canadiske forskere er de første, der har undersøgt sammenhængen mellem slagtilfælde og at have oplevet forældrenes skilsmisse. Derfor skal man være forsigtig med at tolke på resultaterne, siger Esme Fuller-Thomson.

»Så vidt vi ved, er dette det første studie, der viser en sammenhæng mellem slagtilfælde og forældres skilsmisse. Derfor er det essentielt, at andre forskere kan genskabe vores fund i nye studier. Før det er sket, skal vi være meget forsigtige med at konkludere,« siger hun.

Desuden understreger forskeren, at skilsmisser kan have været en helt anderledes oplevelse for børnene for 50 år siden, end det er i dag - og at man skal holde sig forskellen for øje

Om Esme Fuller-Thomson

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk