Løb det dig også koldt ned ad ryggen, når Anton Chigurh, den isnende lejemorder med boltpistolen fra No Country for Old Men, tonede frem på skærmen?
Hvis det gjorde, så var det nok med god grund.
Anton Chigurh er nemlig en rendyrket psykopat uden nogen form for empati eller skam, og gennem filmen slår han stort set alle, han møder, ihjel – undtagen de få heldige, som får muligheden for at redde deres liv med et møntkast.
Ondskaben virker måske overdreven, men Anton Chigurh er faktisk en af de mange psykopater på det store lærred, der kommer tættest på virkelighedens psykopater end så mange andre.
Det har en gruppe retspsykiatere konkluderet i et nyt studie, hvor de har analyseret 126 film-psykopater fra de seneste 100 års filmhistorie for at undersøge, hvor tæt fiktionen faktisk kommer på virkeligheden.
Filmpsykopater er blevet bedre over de seneste år
Mange tænker på psykopater som vanvittige øksemordere, og sådan har de også typisk været portrætteret på film.
Sådan er alle psykopater bare ikke – de kommer tværtom i mange forskelle typer.
Fælles for dem alle er, at de har ringe empati, næsten ingen skam og kan være yderst impulsive og manipulerende.
Alligevel fremstilles de ofte som vanvittige mordere.
Men gennem de seneste år er den kliniske forståelse for psykopati blevet bedre, og det har også smittet af på den populære fremstilling af psykopater, skriver forskerne bag undersøgelsen.
Efter at have gennemgået 400 film, fandt de i alt 126 fiktive psykopater, som var tilpas realistiske og ikke trak på for mange fordomme og populære myter – og psykopaterne er blevet mere virkelighedstro og mere nuancerede over de seneste år, skriver forskerne.
Anton Chigurh ligner en virkelig psykopat-lejemorder
Om Anton Chigurh skriver de, at »han er en af de mest realistiske idiopatiske psykopatiske karakterer. Han synes fuldstændig immun over for følelser eller menneskelighed.«
Forskerne sammenligner ham med en af de mest berygtede psykopater fra virkeligheden, Richard ‘The Iceman’ Kulinski, der også var lejemorder og påstår at have dræbt op til 250 mennesker.
»I Anton Chigurhs tilfælde er adfærden næsten ekstrem, men helt realistisk kan man tale om en ‘anti-menneske personlighedsforstyrrelse’,« skriver forskerne.
‘Psykopaten i habit’ – de succesfulde psykopater
En anden utrolig realistisk filmpsykopat er skurken Gordon Gekko fra 1987-klassikeren ‘Wall Street’, der med ordene:
»Grådighed er god. Grådighed er det rigtige. Grådighed fungerer,« brænder sig ind i filmhistorien som den 24. mest ikoniske slyngel på det store lærred.
Gordon Gekko er ifølge forskerne også en utrolig realistisk afbilledet psykopat, der ikke er meget ulig de børsbanditter, som i dag er i offentligheden og myndighedernes søgelys.
»Gordon Gekko er nok en af de mest interessante, manipulerende og psykopatiske, fiktive karakter til dato,« skriver forskerne:
»I de seneste år med den økonomiske krise og enkelte højt-profilerede retssager, er klinikernes fokus drejet mere mod ‘succesfulde psykopater’, der også er kendt som ‘psykopater i habit’.«
I film og serier bliver denne type psykopater ofte præsenteret som børsmæglere, uhæderlige handlere og ondskabsfulde advokater, beretter forskerne.
»Igen ser vi stærke paralleller mellem, hvad der sker i vores samfund, og hvad der sker på film.«