Film-psykopaterne der kommer skræmmende tæt på virkeligheden
En gruppe retspsykiatere har fundet de mest uhyggelige og realistiske psykopater fra de seneste 100 års filmhistorie filmens verden. Her kan du læse, hvem der kommer tættest på virkelighedens psykopater.

Løb det dig også koldt ned ad ryggen, når Anton Chigurh, den isnende lejemorder med boltpistolen fra No Country for Old Men, tonede frem på skærmen?

Hvis det gjorde, så var det nok med god grund.

Anton Chigurh er nemlig en rendyrket psykopat uden nogen form for empati eller skam, og gennem filmen slår han stort set alle, han møder, ihjel – undtagen de få heldige, som får muligheden for at redde deres liv med et møntkast.

Ondskaben virker måske overdreven, men Anton Chigurh er faktisk en af de mange psykopater på det store lærred, der kommer tættest på virkelighedens psykopater end så mange andre.

Det har en gruppe retspsykiatere konkluderet i et nyt studie, hvor de har analyseret 126 film-psykopater fra de seneste 100 års filmhistorie for at undersøge, hvor tæt fiktionen faktisk kommer på virkeligheden.

Filmpsykopater er blevet bedre over de seneste år

Mange tænker på psykopater som vanvittige øksemordere, og sådan har de også typisk været portrætteret på film.

Sådan er alle psykopater bare ikke - de kommer tværtom i mange forskelle typer.

Fælles for dem alle er, at de har ringe empati, næsten ingen skam og kan være yderst impulsive og manipulerende.

Alligevel fremstilles de ofte som vanvittige mordere.

Men gennem de seneste år er den kliniske forståelse for psykopati blevet bedre, og det har også smittet af på den populære fremstilling af psykopater, skriver forskerne bag undersøgelsen.

Efter at have gennemgået 400 film, fandt de i alt 126 fiktive psykopater, som var tilpas realistiske og ikke trak på for mange fordomme og populære myter – og psykopaterne er blevet mere virkelighedstro og mere nuancerede over de seneste år, skriver forskerne.

Anton Chigurh ligner en virkelig psykopat-lejemorder

Om Anton Chigurh skriver de, at »han er en af de mest realistiske idiopatiske psykopatiske karakterer. Han synes fuldstændig immun over for følelser eller menneskelighed.«

Forskerne sammenligner ham med en af de mest berygtede psykopater fra virkeligheden, Richard 'The Iceman' Kulinski, der også var lejemorder og påstår at have dræbt op til 250 mennesker.

»I Anton Chigurhs tilfælde er adfærden næsten ekstrem, men helt realistisk kan man tale om en 'anti-menneske personlighedsforstyrrelse',« skriver forskerne.

'Psykopaten i habit' - de succesfulde psykopater

En anden utrolig realistisk filmpsykopat er skurken Gordon Gekko fra 1987-klassikeren 'Wall Street', der med ordene:

»Grådighed er god. Grådighed er det rigtige. Grådighed fungerer,« brænder sig ind i filmhistorien som den 24. mest ikoniske slyngel på det store lærred. 

Gordon Gekko er ifølge forskerne også en utrolig realistisk afbilledet psykopat, der ikke er meget ulig de børsbanditter, som i dag er i offentligheden og myndighedernes søgelys.

»Gordon Gekko er nok en af de mest interessante, manipulerende og psykopatiske, fiktive karakter til dato,« skriver forskerne:

»I de seneste år med den økonomiske krise og enkelte højt-profilerede retssager, er klinikernes fokus drejet mere mod 'succesfulde psykopater', der også er kendt som 'psykopater i habit'.«

I film og serier bliver denne type psykopater ofte præsenteret som børsmæglere, uhæderlige handlere og ondskabsfulde advokater, beretter forskerne.

»Igen ser vi stærke paralleller mellem, hvad der sker i vores samfund, og hvad der sker på film.«

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk