Er der ligestilling i forskerverdenen? Døm selv – her er data
CBS-rektor Per Holten-Andersen forudser, at ligestillingen ligger årtier ud i fremtiden. Det siger han, fordi han har regnet på tallene. Det kan du også selv gøre. Herunder præsenteres en række grafikker, der viser ligestillingens status på nogle centrale områder i den danske forskerverden.

Der er mange tal at måle på, når man skal vurdere, om der er ligestilling mellem kønnene i den danske forskerverden. Gå selv på jagt i en række af dem herunder.

Der er mange tal at måle på, når man skal vurdere, om der er ligestilling mellem kønnene i den danske forskerverden. Gå selv på jagt i en række af dem herunder.

Denne artikel er en tillægshistorie til artiklen ’CBS-rektor: Ligestilling vil tage årtier’.

Kønsfordelingen i dansk forskning

Grafen viser den helt overordnede kønsfordeling i den danske forskerverden. Grafen viser kønsfordelingen for år 2013 fordelt på tre forskellige professioner.

Hvis du vil se, hvordan tallene har udviklet sig over tid, kan du finde den fulde rapport her.

Ligestillingens status på de forskellige universiteter

Der er stor forskel på, hvor tæt de forskellige universiteter er på en ligelig fordeling af mænd og kvinder.

Grafen herunder viser kønsfordelingen på adjunkt-, lektor- og professorniveau for Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet, Roskilde Universitet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Copenhagen Business School og IT-Universitetet.

Findes der mande- og kvindefag på danske universiteter?

Her kan du se, hvordan kønsfordelingen er på de forskellige videnskabelige områder.

Bemærk, at du kan se kønsfordelingen for både adjunkter, lektorer og professorer ved at klikke over graferne.

  • HUM = Humaniora
  • SAM = Samfundsvidenskab
  • NAT = Naturvidenskab
  • JORD = Jordbrugsvidenskab
  • SUND = Sundhedsvidenskab
  • Tek = Tekniske videnskaber

Kvinder får jobbet, hvis de søger

Når man ser på, hvor stor en chance for succes jobsøgere har, ser det faktisk lyst ud for kvinderne. Tal for stillingsbesættelser i 2011-2013 viser nemlig, at succesraten blandt kvindelige ansøgere er højere end blandt mandlige ansøgere.

I rapporten konkluderes følgende på baggrund af tabellen: »Reelt får en større andel af de kvalificerede kvindelige ansøgere den stilling, de søgte, sammenlignet med mændene.«

Kvinder i universitetsledelsen er et sjældent syn

På seks år, fra 2008 til 2014, er andelen af kvinder i landets universitetsledelser gået fra 16 til 21 procent.

I grafen herunder kan du se kønsfordelingen for de forskellige typer af ledelsesposter for både 2008 og 2014.

Hvis du vil læse om, hvordan ligestillingen mellem mænd og kvinder har det på verdensplan, kan du med fordel klikke her. Så bliver du ledt videre til det videnskabelige tidsskrift Nature, der har lavet en opgørelse.

Kan du slet ikke få data nok, kan du finde endnu flere tal i rapporten 'Anbefaling fra Tackforcen for Flere Kvinder i Forskning', som kan downloades her. I rapporten kan du blandt andet se, hvordan Danmark klarer sig sammenlignet med de andre Skandinaviske lande (s. 10-11).

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk