EliteForsk 2014: Her er årets danske superforskere
Fem af Danmarks bedste forskere går i dag hjem med en million på lommen til ny forskning, da de har fået prisen som årets danske eliteforskere.

Det er ikke kun de nuværende forhold, som afgør, hvor arter slår sig ned. Historiske forhold fra eksempelvis istiderne gør sig stadig gældende. Det har en af årets eliteforskere påvist i sin tid som forsker. (Foto:Colourbox)

Det er ikke kun de nuværende forhold, som afgør, hvor arter slår sig ned. Historiske forhold fra eksempelvis istiderne gør sig stadig gældende. Det har en af årets eliteforskere påvist i sin tid som forsker. (Foto:Colourbox)

Ved du ikke lige, hvem der tidens store stjerner i dansk forskning, så giver vi dig her et kvalificeret bud på de fem største i 2014.

I dag bliver Uddannelsesministeriets priser EliteForsk 2014 nemlig uddelt til fem forskere på Glyptoteket i København. Priserne bliver overrakt af H.K.H Kronprinsesse Mary og Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen.

Med EliteForsk-prisen 2014 følger et beløb på 1,2 million kroner. Heraf er 200.000 kroner en personlig hæderspris, mens 1.000.000 kroner går til forskningsaktiviteter.

Videnskab.dk har talt med to af de fem dygtige forskere. Den ene Martin Røssel Larsen blev meget overrasket, da han fik af vide af Uddannelsesministeriet, at han skulle have en af årets priser.

»Jeg fik det at vide i december i en e-mail fra ministeriet. Først troede jeg, at det var en junk-mail og var lige ved at slette den. Jeg må indrømme, at det kom noget bag på mig, at jeg fik prisen, men er meget stolt af den,« siger Martin Røssel Larsen til Videnskab.dk.

Han er professor i proteinkemi på Institut for Biokemi og Molekylærbiologi på Syddansk Universitet.

Fandt metode til at undersøge kommunikationen i cellen

Martin Røssel Larsen får en af EliteForsk-prisenerne i 2014, fordi han i sit virke har været med til at skabe nye metoder til at belyse kemiske modifikationer af proteiner. Metoder som kan hjælpe andre forskere til at kortlægge såkaldte kommunikationsveje i cellerne og derigennem opnå en bedre forståelse for cellers dynamik.

Forskeren får prisen for hele sit virke som forsker. Men han er specielt stolt af et resultat.

»I 2005 fandt jeg en metode, som gjorde det muligt for andre forskere at kigge på proteiner, som er fosforylerede. Fosforylering er en meget vigtig form for kemisk modifikation der anvendes som signalering inde i en celle, for eksempel i forbindelse med cellevækst og celledeling.«

»Min metode bliver brugt verden over, og det har åbnet nye muligheder inden for cellesignalering,« siger Martin Røssel Larsen, og forklarer, at hans metoder blandt andet bliver brugt inden for sygdomsforskning, heriblandt af kræftforskere.

Forklarer økologiens mysterier historisk

En anden prismodtager, der blev glad, er professor i økologi på Institut for Bioscience, Sektion for Økoinformatik & Biodiversitet, Aarhus Universitet Jens-Christian Svenning.

»Jeg er superglad for at få prisen. Det er en meget stor anerkendelse, og det er jo dejligt at blive anerkendt for det, man laver,« siger professoren til Videnskab.dk.

Professoren har fået prisen, fordi hans forskning med et stort solidt data-grundlag har gjort op med en udbredt antagelse inden for økologien. Nemlig, at årsagerne til arternes udbredelse eller manglende udbredelse alene kan bestemmes ud fra de nuværende forhold, der er på stedet.

Jens-Christian Svenning har påvist, at historiske forhold også spiller en stor rolle. For eksempel hvordan arterne klarede sig under istiderne.

Verdensberømt biolog troede ikke på idéen

Eliteforsker Martin Røssel Larsen har gjort det lettere for forskere at studere kommunikationen i celler. En metode, som kan lede til resultater inden for kræftforskningen. (Foto: EliteForsk 2014)

Jens-Christian Svenning har svært ved at fremhæve ét forskningsresultat, som han er særligt stolt af. Men i begyndelsen af hans karriere var der et resultat, som for ham skiller sig ud som noget specielt.

Hans idé blev nemlig fra begyndelsen skudt ned af en internationalt anerkendt forsker. Alligevel blev studiet en succes.

»Under istiden uddøde mindst to tredjedele af træarterne i Europa. Jeg arbejdede for 10 år siden på et studie, hvor jeg undersøgte, om man kunne forudsige, hvilke træer der uddøde og hvilke der succesfuldt klarede sig igennem de dramatiske klimaændringer – og det viste sig at være meget forudsigeligt ud fra arternes økologiske krav.«

»I idéfasen fortalte jeg en verdensberømt biologiprofessor om det. Han sagde, at det ville der ikke komme noget ud af. Så er det sjovt, at der kom et tydeligt og vigtigt resultat ud af det,« siger Jens-Christian Svenning.

Professor modtager pris for ny viden om proteinfoldning

Professor i proteinkemi Martin Røssel Larsen og professor i økologi Jens-Christian Svenning er ikke de eneste, der i dag går hjem med penge på lommen forsøde privatlivet og skabe nye store forskningsresultater.

Blandt de dygtige prismodtagere er også Daniel Erik Otzen, som er professor ved iNANO og Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet.

Daniel Erik Otzen får EliteForsk-prisen 2014 for at have bidraget markant til forståelsen af proteiners opførsel herunder proteinfoldning.

En mester i international udviklingsret

En juraprofessor er også på EliteForsk-prisens årlige top fem over danske forskere.

Professor på Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet Morten Petersen Broberg kan nemlig også tage et stykke EliteForsk-pris med sig hjem i dag.

Morten Petersen Broberg har i mange år forsket i international ret og i de senere især i international udviklingsret, hvor han har placeret sig helt centralt i den internationale forskning.

Professor i lovmæssigheder i en lille bitte skala

Den sidste forsker som fra i dag af kan bryste sig af at være dansk eliteforsker er lektor i fysik Mads Brandbyge, som er ansat på Institut for Mikro- og Nanoteknologi & Center for Nanostructured Graphene på Danmarks Tekniske Universitet.

Mads Brandbyge er forsker i nanokomponenters elektriske og termiske egenskaber. Den danske forsker har været med til at skabe ny forståelse for de lovmæssigheder, der gælder for materialer på nanometer-skala.

Ud over de fem store EliteForsk-priser uddeler Uddannelsesministeriet i dag også 20 EliteForsk-rejsestipendier til 20 ph.d.-stipendiater.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.