Det ligger til familien: Hver femte læges forælder i Sverige er også læge
Læger Familie Sverige

Lægefaget ligger i blodet blandt mange svenskere. Hver femte læges forælder er også læge, men hvorfor ved forskerne stadigvæk ikke. (Foto: Shutterstock).

Lægefaget ligger i blodet blandt mange svenskere. Hver femte læges forælder er også læge, men hvorfor ved forskerne stadigvæk ikke. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
18 december 2020

Hvis du spørger en svensk læge, om en af personens forældre også er læge, er chancen stor for, at svaret er ja.

Et studie viser, at hver femte læge i Sverige har en forælder, der også er læge.

Forekomsten er familierelaterede læger er tredoblet over de seneste tre årtier, lyder det i studiet, der er publiceret i BMJ.

BMJ's særlige juleudgave

Tidsskriftet BMJ udkommer hvert år i en speciel december-version, hvor studierne og forskernes kommentarer er i en noget lettere tone, end man ellers plejer. 

Studierne er dog stadigvæk blevet peer-reviewed (fagfællebedømt), og er lige så virkelige som de forskningsprojekter, der ellers bliver omtalt i BMJ.

Her er to andre historier fra årets juletidsskrift:

Det er muligt, at forældre påvirker deres børns karrierevalg, men forskere er ikke klar over den direkte sammenhæng.

Amerikanske forskere så nærmere på 47.400 læger født mellem 1950 og 1990, der levede i Sverige i løbet af 2001 frem til 2016.

Ud af 27.788 læger, hvor man kendte til begge forældrenes beskæftigelser, viste det sig, at 14 procent af dem havde mindst én forælder, som var læge. For 2 procent var begge forældrene læger.

Mellem 1950 til 1959 havde 6 procent af lægerne en forælder i lægehvervet. I 1980 til 1990 var tallet steget til 20 procent.

Forskerne sammenlignede læger med advokater, men de fandt ikke et lignende mønster blandt dem.

Da det er et observationsstudie, er der tale om et statistisk sammenfald – også kendt som en korrelation. Studiet kan derfor ikke afgøre, hvorfor chancen for at lægehvervet bliver i familien er større i forhold til andre brancher.

Forskerne understreger samtidig også, at der kun er tale om data fra et enkelt land. Derudover mangler forskerne data om flere forældres beskæftigelser blandt læger, der er født udenfor Sveriges grænser.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.