Champions League: Ingen fordel at spille på hjemmebane i sidste kamp
I slutspillet i Champions League er det kvaliteten af holdene, som er afgørende - ikke hvem der spiller hjemme eller ude i den anden og sidste kamp.

Shinji Kagawa scorer et af sine tre mål for Manchester United mod Norwich på Old Trafford i lørdags. I aften er Real Madrid modstander på samme græsplæne efter holdene spillede 1-1 i den første kamp. (Foto: Colourbox)

Shinji Kagawa scorer et af sine tre mål for Manchester United mod Norwich på Old Trafford i lørdags. I aften er Real Madrid modstander på samme græsplæne efter holdene spillede 1-1 i den første kamp. (Foto: Colourbox)

I denne uge spilles de første returopgør i 1/8-finalerne i Champions League.

Både Juventus, Manchester United, Borussia Dortmund og Paris Saint-Germain håber, at de kan afgøre kampene på eget græs mod henholdsvis Celtic, Real Madrid, Sjakhtar Donetsk og Valencia.

For det er vel en fordel at spille på hjemmebane til sidst, når der skal spilles to kampe for at afgøre, hvem der går videre?

Umiddelbart kunne det godt se sådan ud: I fjor gik seks af otte hold videre fra denne runde med afsluttende hjemmekamp, mens det året før var syv ud af otte.

Seedingen har større betydning

Men det, disse tal ikke fortæller, er, at alle holdene, som får tildelt hjemmekamp til sidst i 1/8-finalen, har kvalificeret sig som vindere af deres gruppe i det forudgående gruppespil.

Det er derfor ikke urimeligt at antage, at de ganske enkelt er bedre hold end deres modstandere, som kun er blevet nummer to i deres gruppe, og at det er derfor, de er kommet videre. Og altså ikke den mytiske hjemmebanefordel.

Det var det, statistikerne ved Ludwig-Maximilans Universität i München kom frem til, da de ville se på alle slutspilskampe i Champions League fra 1995 til 2010.

Fakta

1/8-FINALER I CHAMPIONS LEAGUE:

Tirsdag 5. marts
Borussia Dortmund-Sjakhtar Donetsk
Manchester United-Real Madrid

Onsdag 6. marts
Juventus-Celtic
Paris Saint-Germain-Valencia

Tirsdag 12. marts
Barcelona-Milan
Schalke-Galatasaray

Onsdag 13. marts
Bayern München-Arsenal
Malaga-Porto

»Der findes ikke statistiske beviser for den almindelige opfattelse af, at det, at spille den anden kamp hjemme, øger vinderchancerne,« skriver de i deres studie.

Det bedste hold vinder

I kvartfinalerne og semifinalerne, hvor tidligere præstationer ikke styrer lodtrækningen, er der ingenting, der tyder på, at det lønner sig at spille udekamp først.

»Kun i de tilfælde, hvor hjemmeholdet i den anden kamp var gruppevinder, og udeholdet var gruppetoer, er andelen af 'hjemmesejre' tydelig med over 50 procent,« skriver forskerne.

Og det, mener de slet ikke, er overraskende, eftersom et hold, der vinder sin gruppe, allerede har bedre resultater at se tilbage på.

Når to gruppetoere mødes i slutspillet, eller når en gruppetoer har hjemmekamp til sidst mod en gruppevinder, er det ingen synlig fordel at kunne afgøre spillet foran sit eget publikum.

Historisk styrke spiller også ind

Det er ikke bare holdenes kvaliteter i indeværende sæson, som ser ud til at have en betydning. Historien spiller også ind.

Det europæiske fodboldforbund (UEFA) udarbejder hvert år en UEFA-koefficient, hvor holdene rangeres efter præstationer de seneste fem år. Forskelle i denne koefficient ser også ud til at have en langt større betydning, end i hvilken rækkefølge holdene har hjemmekampe.

Paris Saint-Germain har 2-1 at gøre godt med før morgendagens møde med Valencia på Parc Des Princes i Paris. Måske regner de med, at hjemmebanefordelen kan opveje savnet af den udelukkede Zlatan Ibrahimovic. Det gør den ikke. (Foto: Colourbox)

Et antaget dårligere hold kan selvfølgelig drømme om at afgøre hjemme, hvis de i kvart- eller semifinalen møder et antaget bedre hold. Men hold med lavere UEFA-koefficient end modstanderen kan ikke udnytte en eventuel fordel ved at spille på hjemmebane til sidst.

Tag den med ro, fans!

Heller ikke når hold med næsten sammen UEFA-koefficient mødes, ser hjemmebane i sidste kamp ud til at have en betydning.

»Kun når en gruppetoer møder en gruppevinder, og gruppetoeren spiller ude til sidst, er chancen, for at hjemmeholdet i den sidste kamp går videre, tydeligt over 50 procent, når UEFA-koefficienten er den samme,« skriver forskerne fortsat.

Sagt med andre ord: Når den historiske styrke er den samme, er det kvaliteten i indeværende sæson, der er afgørende, og altså sender en gruppespilsvinder videre, når modstanderen er en toer.

Så tag den med ro, Juventus’ supportere, Manchester United-fans, Borussia Dortmund- og Paris Saint-Germain-følgere. Jeres hold kommer videre til kvartfinalen - ikke fordi de spiller på hjemmebane i denne uge, men fordi deres hold er bedre end modstanderens.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.