Kort nyt

Kort nyt

Kort nyt er citathistorier, der er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

99 år gamle Einstein-breve er dukket op i Hvidovre: »Et helt unikt nedslag i videnskabshistorien«

Annonce:

I en kælder i Hvidovre har man gjort et stort videnskabshistorisk og meget overraskende fund.

Nogle 99 år gamle håndskrevne breve fra Albert Einstein er blevet fundet under en gennemgang af Astronomisk Selskabs gamle arkiver, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Du kan se flere breve ved at klikke i galleriet øverst i artiklen.

De unikke breve løber fra 9. maj 1920 og frem til 21. juni 1920, og de er en del af en brevveksling mellem Alberts Einstein og selskabets daværende formand, Elis Strømgren.

Brevvekslingen skete forud for et foredrag, Einstein skulle holde i Astronomisk Selskab om sin dengang nye teori, den generelle relativitetsteori.

LÆS OGSÅ: Forsvundet Einstein-manuskript er pludselig dukket op

Annonce:

Formand for Astronomisk Selskab og astrofysiker, Majken Brahe Ellegaard Christensen, er begejstret for fundet, som hun kalder for »et helt unikt nedslag i videnskabshistorien«:

»Vi blev mildt sagt overraskede, da vi under gennemgangen af vores arkiver støder på både håndskrevne og maskinskrevne breve, et postkort og telegrammer underskrevet af selveste Albert Einstein,« siger hun i pressemeddelelsen.

»Det minder os om, at en stor mand som Einstein, der fik Nobelprisen i fysik året efter, prioriterede at komme til København og fortælle danskerne om sin relativitetsteori,« siger Majken Brahe Ellegaard Christensen desuden i et telegram fra Ritzau.

LÆS OGSÅ: Quiz: Hvad ved du om Albert Einstein?

Under brevvekslingen, der foregik på tysk, kommer det blandt andet frem, at Einstein blev inviteret til at bo hos Elis Strømgren eller på observatoriet i forbindelse med sit besøg. Einstein understreger dog på det kraftigste, at han ikke ønsker at være til last.

»De snakker frem og tilbage om planlægningen af besøget, hvor Einstein skal bo henne, og hvornår han kommer,« fortæller Majken Brahe Ellegaard Christensen til Ritzau.

Astronomisk Selskab arbejder nu på at gøre Einstein-dokumenterne tilgængelige digitalt i en høj opløsning, så alle interesserede får mulighed for at dykke ned i dem.

Annonce:

LÆS OGSÅ: Snag i Einsteins breve og beregninger online

LÆS OGSÅ: Sådan beviste Einstein, at tid er relativt

fghs

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts