Quiz: Hvad ved du om Albert Einstein?
De fleste har hørt om Albert Einstein, men hvad ved du egentlig om ham? Få svar på, hvad du ved om den højagtede fysiker.
Albert Einstein relativitetsteori geni fysik videnskab forskning quiz klog

Albert Einstein er en af de største begavelser, der har gået på denne jord. Men hvor begavet er du på Einstein?

Albert Einstein er en af de største begavelser, der har gået på denne jord. Men hvor begavet er du på Einstein?

Allerede som børn stifter de fleste på en eller anden måde bekendtskab med den skøre fysiker med den pjuskede hvide manke og det store overskæg.

Albert Einstein er nærmest blevet karikaturen på en gal og genial videnskabsmand, og han er om muligt verdenshistoriens mest celebre af slagsen.

Men hvor meget ved du egentlig om den sagnomspundne fysiker?

Det kan du teste i quizzen i bunden af artiklen

Quiz og bliv klogere på Einstein

I dramaserien 'Genius' spilles den aldrende Albert Einstein af Geoffrey Rush, der blandt andet er kendt fra Harry Potter. (Foto: National Geographic)

Du kan klæde dig på til quizzen ved at læse lidt nyt og gammelt stof om den tyske fysiker her på siden. 

Du kender sikkert Albert Einstein som relativitetsteoriens fader. Men ved du egentlig, hvad relativitetsteorien går ud på? Det, og hvorfor den ofte bliver misforstået, kan du blive klogere på i artiklen 'Store opdagelser: Einsteins relativitetsteori'.

Albert Einstein var dengang som i dag en superstjerne. Hans videnskabelige teorier var banebrydende, og han modtog Nobelprisen i fysik i 1921. Der var flere årsager til, at han fik den stjernestatus, som han fik. Det var blandt andet et spørgsmål om rette tid og sted. Læs artiklen 'Derfor fik Einstein superstjerne-status'.

Einsteins vigtighed i dag

Selvom Albert Einsteins opdagelser fra det tidlige 20. århundrede efterhånden har status som fundamental viden blandt moderne fysikere, så er den gamle mand stadig genstand for en del moderne forskning i dag. 

For eksempel gjorde en gruppe forskere fra Florida State University i 2013 nogle opsigtsvækkende opdagelser om Albert Einsteins hjerne og intelligens. 

I 2014 fik et genfundet Einstein-manuskript en række forskere op af stolen. 

Senest i 2016 havde en håndfuld danske forskere bidraget til konstruktionen af en sattellit, der skulle teste Einsteins almene relativitetsteori.

I artiklen 'E=mc² ændrede verden totalt' kan du læse, hvorfor Albert Einsteins verdensberømte ligning har så stor betydning for videnskaben i dag.

Værs'go at quizze

Quizzen består af seks spørgsmål med tre svarmuligheder.

Hvis du ikke har svaret frisk i erindringen, så kan det måske findes i en af de artikler, som vi har linket til foroven. 

God fornøjelse!

Er du mobilbruger, kan du med fordel åbne quizzen i et nyt vindue.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.