Sådan beviste Einstein, at tid er relativt
I lang tid var det et mysterium, hvordan ting kunne bevæge sig, når hastigheden af lys altid er den samme. I denne video kan du se, hvordan Einstein's relativitetsteori løste mysteriet og ændrede opfattelsen af fysik.

Du tror måske, at det er nemt at fastslå, om noget bevæger sig eller ej. Men eftersom position og hastighed er relativt, er det faktisk ikke så nemt at afgøre bare sådan uden videre.

Da forskerne i sin tid opdagede, at lysets hastighed altid er den samme, blev det imidlertid et helt mysterium, hvordan ting kunne bevæge sig i det hele taget.

Men det beviste Einstein, da han fremlagde sin berømte Relativitetsteori i 1905.

Einstein ville være fyldt 133 år

I denne video fra One-Minute Physics får du ikke bare forklaret den abstrakte sammenhæng mellem bevægelse og tid, du får den også illustreret på en måde, der er nem at gå til.

Videoen er lavet som en del af en serie til ære for Einstein, som ville være fyldt 133 år d. 14. marts 2012 - hvis han altså også lige havde opfundet en måde, hvorpå mennesket kunne blive udødeligt.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk