Forsvundet Einstein-manuskript er pludselig dukket op
Den berømte fysiker Albert Einstein gjorde sig hidtil ukendte tanker om universets opståen. Det afslører et dokument, som forskere netop har opdaget.

Albert Einstein (1879-1955) var en berømt tysk teoretisk fysiker. Et nyfundet dokument viser hidtil ukendte sider af hans tanker om universet - i dokumentet teoretiserer Einstein over universet i en form for 'steady-state-model.'. (Foto: Oren Jack Turner / Library of Congress)

Albert Einstein (1879-1955) var en berømt tysk teoretisk fysiker. Et nyfundet dokument viser hidtil ukendte sider af hans tanker om universet - i dokumentet teoretiserer Einstein over universet i en form for 'steady-state-model.'. (Foto: Oren Jack Turner / Library of Congress)

Et manuskript af den berømte fysiker Albert Einstein har ligget hengemt og ubemærket af forskere i årtier.

Men nu har et forskerhold opdaget, at manuskriptet gemmer på Einsteins grublerier over universets opståen, skriver Nature News.

Manuskriptet er skrevet i 1931, og det viser, at Einstein på dette tidspunkt satte spørgsmålstegn ved den teori, som vi i dag kender som teorien om Big Bang.

Frem for, at universet blev født ved en enkelt eksplosiv begivenhed – Big Bang – leger Einstein ifølge Nature News med tanken om, at universet udvider sig konstant og i al evighed.

Einsteins tekst minder om Hoyles teori

Denne teori minder i høj grad om teorier, der blev fremsat af den britiske astrofysiker Fred Hoyle langt senere.

Hoyle argumenterede fra sent i 1940’erne for, at rummet kunne udvide sig i al evighed og holde en nogenlunde konstant densitet (tæthed), fordi nye elementarpartikler spontant dukkede op i rummet, skriver Nature News.

I det nyfundne dokument skriver Einstein på tilsvarende vis, at »for at densiteten kan forblive konstant, må nye partikler af stof blive skabt kontinuerligt.«

En sådan teori står i kontrast til Big Bang-teorien, som første gang blev fremsat i 1920’erne. Hoyles teorier om universet blev da også senere tilbagevist, og ifølge Nature News ser det også ud til, at det er gået op for Einsten, at teorien ikke holdt.

Fakta

Big Bang-teorien er den mest accepterede teori for, hvordan universet har udviklet sig, siden det blev dannet.

Teorien fortæller ikke noget om, hvordan og hvorfor universet blev til, men kun om hvad der er sket efter Big Bang.

Ifølge Big Bang-teorien blev universet født for ca. 13,7 mia. år siden.

Universet var allerede uendelig stort fra det øjeblik, det blev dannet, men var overalt presset tæt sammen.

Universet var derfor overalt ufattelig varmt og tæt, men af ukendte årsager begyndte universet at udvide, sig og det gør det stadig den dag i dag.

Kilde: rummet.dk

Manuskriptet var sandsynligvis »en kladde påbegyndt med begejstring over en god idé, men snart opgav forfatteren, fordi han indså, at han narrede sig selv,« siger James Peebles fra Princeton University til Nature News.

Forsker: Jeg var ved at falde ned af stolen

Manuskriptet af Einstein har været opbevaret på Albert Einstein Arkiverne i Jerusalem i Israel, men ifølge Nature News har det fejlagtigt været klassificeret som en første kladde på en anden videnskabelig publicering af Albert Einstein.

Da fysikeren Cormac O’Raifeartaigh fra det irske Waterford Institute of Technology opdagede, hvad manuskriptet handlede om, var han »næsten ved at falde ned af stolen,« siger han til Nature News.

Irske O’Raifeartaigh har netop publiceret en videnskabelig artikel om fundet af manuskriptet i European Physical Journal. Heri er den tyske teoretikers manuskript også blevet oversat til engelsk.

Manuskriptet har historisk betydning

»Manuskriptet er af historisk betydning, fordi det afslører, at Einstein debatterede mellem 'steady-state' og udviklende modeller over kosmos, årtier før en lignende debat fandt sted i det kosmologiske samfund,« skriver forskerne i deres artikel i European Physical Journal.

I Nature News' omtale af sagen udtaler den danske videnskabshistoriker Helge Kragh sig også om de nyfundne Einstein-papirer.

»Manuskriptet viser, at selvom Einstein havde accepteret, at rummet udvidede sig, så var han ikke glad for et univers, som ændrede sig med tiden,« siger professor Helge Kragh fra Aarhus Universitet til Nature News.

Helge Kragh er i øvrigt en vigtig bidragyder til serien Store Opdagelser, der i øjeblikket kører på Videnskab.dk på baggrund af en bog, som Helge Kragh selv er medforfatter på.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.