Vidunderstoffet resveratrol i rødvin bremser tyktarmskræft
Engelske forskere har påvist, at små doser resveratrol, svarende til mængden i et stort glas rødvin, har stor effekt på kræft i tyktarmen hos mus. Dansk forsker er imponeret af det nye studie.

5 mg resveratrol om dagen er nok til at bremse tyktarmskræft. Det svarer til mængden i et stort glas rødvin. (Foto: Shutterstock)

5 mg resveratrol om dagen er nok til at bremse tyktarmskræft. Det svarer til mængden i et stort glas rødvin. (Foto: Shutterstock)

Forskere fra Leicester University i England har fundet ud af, at mindre doser af stoffet resveratrol, som findes i rødvin, har bedre effekt på tyktarmskræft end de 200 gange større doser, man normalt har testet. Deres resultater er publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Science Translational Medicine.

5 mg om dagen er faktisk den optimale mængde resveratrol til blokere kræftvæksten. Og det svarer lige præcis til et stort glas rødvin.

Det har længe været kendt, at stoffet resveratrol, som findes i røde druer og i koncentreret form i rødvin, har en lang række gavnlige effekter i forhold til både langsommere aldring, sundere hjerte og forebyggelse af kræft.

Udfordringen har været at få nok af stoffet. Tidligere troede forskere inden for området, at det var nødvendigt med meget store doser af stoffet for at få en effekt.

Et glas rødvin er nok

Populært sagt ville du skulle drikke omkring 200 glas rødvin om dagen for at få en gavnlig virkning af resveratrol. Men tilsyneladende virker kun 5 mg af stoffet bedre på tyktarmskræft.

Lektor på Institut for Natur, Systemer og Modeller på Roskilde Universitet, Ole Vang, kalder de nye resultater for meget interessante.

»Det interessante er, at de kan vise, at effekten af 5 mg er større, end de doser der typisk bliver anvendt. Og de påviser en effekt både på forsøgsdyr (mus red.) og i humant væv. Så det er det tætteste, vi kommer på humane forsøg. Det er et pænt stykke arbejde,« siger han.

Flere tidligere forsøg har påvist gavnlige effekter på mus, men der er endnu ikke lavet egentlige forsøg på mennesker.

Især fede har gavn af rødvinsstoffet

Forskerne har brugt forsøgsmus til at lave forsøget med resveratrol. De har påvist, at mus med tyktarmskræft, som fik lav dosis resveratrol kombineret med en meget fedtholdig diæt, havde den største gavnlige effekt af antioxidanten.

Årsagen til det er ifølge Ole Vang, at kroppen tilsyneladende bruger resveratrol til at forebygge sygdomme og standse de negative effekter af fedtindtaget, hvis man er overvægtig og spiser meget fedt.

»Der er forsøg, der tyder på, at normale raske mennesker responderer mindre på resveratrol sammenlignet med mennesker, som er syge eller er ved at blive syge. Indtagelse af meget fedt i kosten er jo ikke særlig sundt. Her kan reservatrol modvirke noget af den negative effekt af fedt,« forklarer han.

At det var de fede mus, som havde størst gavn af resveratrol, kan ifølge forskerne bag det nye studie tyde på, at antioxidanten primært beskytter mod kræft forårsaget af usund livsstil.

Også effekt af lav dosis på mennesker

Forsøgsmus som fik fedtholdig diæt havde god effekt af resveratrol til at bremse tyktarmskræft.
(Foto: Shutterstock)

Forskerne inddrog faktisk også patienter med tyktarmskræft i deres studie.

På den måde lykkedes det dem at påvise, at patienter med tyktarmskræft, som fik en lav dosis resveratrol før en operation, havde lige så meget af stoffet i vævet omkring kræftsvulsten, som de patienter, der fik en dosis, der var 200 gange højere.

»Det her studie er noget af det, der kommer tættest på egentlige forsøg, hvor kræftpatienter bliver behandlet med resveratrol. Man kan bruge det til at sige, at man behøver ikke de her megadoser, før det har en gavnlig biologisk effekt,« siger Ole Vang.

Tilsyneladende ingen effekt på raske

Stoffet sælges allerede flittigt i USA som kosttilskud med løfter om forebyggelse af sukkersyge.

Men i 2012 lavede forskere fra Washington University School of Medicine et placebokontrolleret forsøg med 29 raske, midaldrende kvinder. Halvdelen fik resveratrol som kosttilskud svarende til mængden i otte liter rødvin, resten fik placebo.

Efterfølgende var det ikke muligt at påvise nogen som helst forskel i hverken stofskifte eller insulinfølsomhed hos de to grupper kvinder.

Et andet studie fra 2014 viste forbedret insulinfølsomhed hos patienter med diabetes.

Det har ikke tidligere været undersøgt om resveratrol kan mindske risikoen for kræft, men de nye forsøg, som netop er publiceret i Science Translational Medicine, tyder altså på, at stoffet kan være med til at bremse tyktarmskræft hos overvægtige.

Menneskelige forsøg i forhold til kræft mangler stadig

Næste skridt til endeligt at på- eller afvise resveratrols gavnlige effekt på tyktarmskræft ville ifølge Ole Vang være at lave egentlige forsøg med mennesker.

»Vi mangler stadig at finde frem til, om det forebygger tyktarmskræft hos mennesker. Det vil kræve store forsøg, hvor man følger en gruppe mennesker over mange år. Jeg er bange for, at vi om 10 år står samme sted som i dag. Hvor vi siger, at det ser godt ud på forsøgsdyr, men vi stadig ikke har fået lavet menneskelige forsøg,« siger han.

Ole Vang tvivler dog på, at der vil blive investeret i så store, tidskrævende og dyre forsøg. Så måske får vi aldrig endegyldigt fastslået om rødvinsstoffet virkelig er et vidundermiddel mod tyktarmskræft.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk