En ny opfindelse gjort af ingeniørstuderende skal nu hjælpe det stigende antal af pateinter, der bliver registreret med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL). Det skriver Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
Sygdommen KOL skyldes typisk rygning og giver en tiltagende nedsættelse af lungefunktionen. Patienterne lider af vejrtrækningsbesvær i større eller mindre grad, og det har store menneskelige og samfundsøkonomiske omkostninger.
Patienter med KOL skal regelmæssigt have foretaget målinger af iltmætningen i blodet for at følge udviklingen i sygdommens forløb. Før i tiden foregik det hos egen læge eller på sygehusene, men i dag findes flere forskellige telemedicinske løsninger, der gør det muligt for den enkelte patient at overvåge sin egen tilstand i hjemmet.
Det særlige ved de ingeniørstuderendes nye sensorsystem er, at det på én gang måler iltmætningen i blodet og registrerer målingens pålidelighed. Det forklarer Ida Lindhardt Jensen, som studerer sundhedsteknologi ved Aarhus Universitet:
»Vi har udviklet en iltmåler baseret på et sensorsystem, der tjekker at patienten sidder stille og har en tilpas håndfladetemperatur. Det er helt afgørende, fordi kvaliteten af målingerne afhænger af blodtilførsel og kropsbevægelse.«
De studerende har udviklet den første prototype, som måler blodets iltmætning gennem huden på fingeren og registrerer kvaliteten af måledata med et tal fra et til ti.
Patienten har adgang til sine egne data via en elektronisk enhed som for eksempel en mobiltelefon, og de kan samtidig sendes til lægen.
LÆS OGSÅ: Danskere opdager gen for rygerlunger