Stort studie: HPV-vaccine giver ikke kronisk træthedssyndrom
Kilde: 
27 juni 2017

Vaccine mod livmoderhalskræft, der i Danmark bliver tilbudt alle piger, når de er i 12-årsalderen, giver ikke kronisk træthedssyndrom.

Det viser et nyt studie fra Det Norske Institut for Folkesundhed, skriver Politiken.

Når man har kronisk træthedssyndrom, også kaldet ME, oplever man et invaliderende energitab, der bliver ved, uanset hvor meget man sover. Der er blevet spekuleret en del i, om lidelsen kunne være en bivirkning af HPV-vaccinen, da flere vaccinerede piger har sagt, at de har fået lidelsen, efter de er blevet vaccineret.

I Danmark bliver kronisk træthedssyndrom ofte kategoriseret under samlebetegnelsen funktionelle lidelser.

I studiet indgår data fra 176.453 norske piger, hvoraf 145.195 har fået vaccinen under studieperioden. Forekomst af lidelsen blev undersøgt to år efter vaccination og i hele den femårige periode, forsøget varede.

Det viste sig, at:

  • Risikoen for at få kronisk træthedssyndrom er 0,94, hvis de norske piger har fået hpv-vaccinen inden for to år.
  • Risikoen er 1,00 for de uvaccinerede piger.
  • Den femårige periode afveg ikke fra dette.

Andre lidelser er også blevet kædet sammen med bivirkninger af HPV-vaccinen. Blandt andet POTS, der også er et udmattende syndrom, der oveni giver et ustabilt blodtryk, der falder, når man rejser sig,

»Der er andre studier, som vi også skal have gennemført, fordi debatten om hpv-vaccinen og de mulige bivirkninger er meget kompleks. For at vide om vaccinen er forbundet med POTS, skal man også undersøge pigerne med POTS og ikke nøjes med dem, der lider af kronisk træthedssyndrom,« siger Karsten Juhl Jørgensen, vicedirektør ved Det Nordiske Cochrane Center, der uafhængigt undersøger medicinsk forskning, til Politiken.

Langt flere piger er blevet vaccineret i Sverige og Norge end i Danmark.

I Danmark gælder det eksempelvis 29 procent af piger født i 2003, mens tallet er 73 og 84 procent for henholdsvis Sverige og Norge.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Vaccine.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.