Sover du dårligt? Motion kan muligvis modvirke konsekvenserne af for lidt søvn
Motion løb kvinde natur

Nyt studie af 380.055 personer indikerer, at negative sundhedsmæssige konsekvenser ved at sove dårligt, såsom øget risiko for kræft og hjertesygdomme, muligvis kan holdes i skak, hvis du får nok motion. (Foto: Shutterstock)

Nyt studie af 380.055 personer indikerer, at negative sundhedsmæssige konsekvenser ved at sove dårligt, såsom øget risiko for kræft og hjertesygdomme, muligvis kan holdes i skak, hvis du får nok motion. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
02 juli 2021

De fleste af os ved, at et sundt liv blandt andet indebærer masser af motion og tilstrækkeligt med søvn, men at det ikke altid er realistisk i hverdagen.

Nu indikerer et nyt studie i tidsskriftet BMJ imidlertid, at du ved at dyrke nok motion muligvis kan udbedre nogle af de negative sundhedsmæssige konsekvenser af at sove for lidt.

Det er velkendt, at søvn og motion hver for er sunde, men den mulige sammenhæng mellem de to er nyt, skriver Science Alert.

»I betragtning af, at fysisk aktivitet kan være lettere at ændre på end søvn, giver vores studie folk mere grund til at være fysisk aktive, og det giver sundhedspersonale mere grund til at ordinere fysisk aktivitet til patienter med søvnproblemer,« siger studiets medforfatter Emmanuel Stamatakis, professor ved Charles Perkins Centre på Sydney Universitet, til Science Alert.

Forskerne undersøgte sammenhængen mellem søvn og motion ved hjælp af data opsamlet over 11 år fra 380.055 midaldrende mænd og kvinder i UK Biobank-databasen. 

I studiet blev deltagerne grupperet i tre kategorier, alt efter om de havde et højt, middel eller lavt fysisk aktivitetsniveau.

De fik også en søvnscore fra nul til fem, alt efter hvor meget søvn de fik.

De deltagere, der var i højest risiko for at dø af kræft eller hjertesygdomme i løbet af studiets periode, var dem, der sov dårligst og motionerede mindst.

Men risikoen dalede til næsten nul for deltagere, der havde dårlig søvnkvalitet, men til gengæld fik nok motion. 

Det nye studie beviser ikke, at mere aktivitet nedbringer de negative sundhedsmæssige konsekvenser af manglende søvn, blandt andet fordi studiet er baseret på deltagernes selvrapporterede søvn- og motionsmønstre, som kan være mangelfuld. 

Der er snarere tale om et sammenfald mellem søvn og motion. Forskerne ved endnu ikke, hvorfor mere motion muligvis kan erstatte god søvn, men det kan handle om, at øget aktivitet modarbejder betændelsestilstande eller nedbringer ubalancer i blodsukkeret.

 

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.