Skrumpelever er farligere end hidtil antaget
Patienter med skrumpelever har ofte udviklet helbredsproblemer på grund af sygdommen allerede, når diagnosen bliver stillet, viser nye forskningsresultater fra Århus Sygehus. Det øger risikoen for tidlig død.

Forskere har undersøgt skrumpelever som følge af langvarigt alkoholforbrug. (Foto: Colourbox)

Forskere har undersøgt skrumpelever som følge af langvarigt alkoholforbrug. (Foto: Colourbox)

Skrumpelever er en af de hyppigste dødsårsager for folk i alderen 25 til 65 år, og der diagnosticeres omkring 1.500 nye tilfælde hvert år i Danmark.

En gruppe forskere fra Medicinsk Hepato-Gastroenterologisk Afdeling på Århus Universitetshospital har gransket sygdommen, og deres forskningsresultater er netop blevet publiceret i det mest internationalt anerkendte levertidsskrift Hepatology.

Undersøgelsen beskriver systematisk forløbet af sygdommen, når man har fået skrumpelever som følge af langvarigt alkoholforbrug - og det er ikke gjort før.

»Vores forskning viser, at tre fjerdedele af patienterne med skrumpelever allerede har udviklet komplikationer til sygdommen på det tidspunkt, hvor de får stillet diagnosen. Og disse komplikationer øger deres risiko for at dø,« fortæller Peter Jepsen, reservelæge og ph.d. på Medicinsk Hepato-Gastroenterologisk Afdeling V.

Risiko afdækket

De mest hyppige komplikationer er vand i bughulen, blødninger fra åreknuder i spiserøret og forstyrret hjernefunktion på grund af tab af leverfunktionen.

»Tidligere kendte vi ikke risikoen for, at disse komplikationer ville opstå. Men det gør vi nu,« siger Peter Jepsen og tilføjer:

Vores forskning viser, at tre fjerdedele af patienterne med skrumpelever allerede har udviklet komplikationer til sygdommen på det tidspunkt, hvor de får stillet diagnosen.

PeterJepsen

»Og den viden er vigtig, når lægen skal vurdere, om patienten skal tilbydes forebyggende behandling. Samtidig har vi lært, at sygdommens forløb er mindre forudsigeligt end hidtil antaget«.

Skrumpelever er resultatet af leverens forsøg på at reparere en tidligere skade. Det betyder, at der dels sker en øget dannelse af bindevæv i leveren og dels en abnorm dannelse af nye leverceller.

Årsagen til, at der dannes arvæv, er oftest en længerevarende celleskade, som hyppigst skyldes smitsom leverbetændelse eller alkohol.

På grund af arvævet kan leveren ikke fungere normalt, og nedsat leverfunktion har stor betydning, da leveren spiller en vigtig rolle i omsætningen af mange stoffer i organismen.

Lavet i samarbejde med Århus Universitetshospital, Århus Sygehus

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om den 'sure' skildpadde her.