Så høje er vi blevet på et århundrede
Europæiske mænd er blevet hele 11 centimeter højere i løbet af de seneste 110 år. Det skyldes ikke genetiske ændringer, men derimod en enorm forbedring i folks sundhed, mener forskerne bag.

Mænds højde er skudt gevaldigt i vejret de seneste hundrede år, men ikke af den grund, som de fleste måske tror. (Foto:Shutterstock)

Mænds højde er skudt gevaldigt i vejret de seneste hundrede år, men ikke af den grund, som de fleste måske tror. (Foto:Shutterstock)

Mænd var i gennemsnit 11 centimeter højere i 1984, end de var midt i 1870’erne, viser et studie med information om flere end 100.000 mænd fra 15 europæiske lande. Det skriver BBC.

Statistik om norske værnepligtige fra 1900 til 2007 viser en gennemsnitlig højdestigning på næsten 10 centimeter, fra 170 til 179,9 centimeter, ifølge det norske Statistisk sentralbyrå.

Britiske mænd er vokset fra 167 til 177 centimeter i perioden, som studiet dækker.

»Væksten repræsenterer en enorm forbedring af folks sundhed,« skriver forskerne i artiklen, som er publiceret i tidsskriftet Oxford Economic Papers.

Ikke ændrede gener

At være høj er nemlig et af tegnene på at være sund. Det er til gengæld ikke sådan, at vores gener er så anderledes nu end for fire-fem generationer siden, at dette giver udslag på målebåndet, mener forskerne.

Hvad der sker i et menneskes to første leveår, betyder meget for højden. Siden 1875 er både kosten og viden om kost blevet meget bedre. Også forbedrede sanitære forhold har gjort sit til, at vi er højere nu end nogensinde før.

I Europa kan færre sygdomme true vores børn nu end for hundrede år siden. Det kan blandt andet aflæses i tallene for barnedødelighed, som er faldet voldsomt.

Det faktum, at børn i 1800-tallet var meget udsat for at blive alvorligt syge, bidrog antageligt stærkt til, at mændene var lavere af vækst dengang end nu, mener forskerne.

Kvinders højde ved man ikke så meget om, da højdedata som oftest bliver indsamlet, når mænd skal aftjene værnepligt. (Foto:Shutterstock)

I en tid, da børn døde af luftvejssygdomme og diarré, er det nemlig naturligt at forestille sig, at de overlevende også kan have fået mén for livet – måske i form af en kortere krop, end hvad generne som udgangspunkt lagde op til, ifølge forskerne.

Overraskende vækst i krigsårene

I modsætning til hvad forskerne forventede, så de, at nordeuropæiske mænds højde fik et ekstra opsving i første halvdel af 1900-tallet – en periode, som ikke var en lystig tid, set med historiske briller.

Så hvorfor steg gennemsnitshøjden så meget netop i den periode, som dækker Første og Anden Verdenskrig, med en økonomisk depression klemt ind mellem de to krige?

Tim Hatton ved University of Essex, som har ledet højdestudiet, tror, at det skyldes, at kvinder kunne arbejde og tjene penge i krigstid. Indtægtsstigning er en af faktorerne, som forskerne ser i sammenhæng med, at mænd er blevet højere.

Desuden kan det se ud til, at rationeringssystemet i krigstid, hvor hver familie får tildelt en kvote med forskellige madvarer, måske ikke var så dumt for kosten.

Kvinders højdeudvikling har forskerne ikke set på i det nye studie, ganske enkelt fordi der ikke findes nok information om den.

Tallene er lagt frem og tolket i tidsskriftet Oxford Economic Papers.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk