Raske øjne ni år efter
Laseropererede øjenpatienter er blevet fulgt i ni år efter indgrebet. Undersøgelsen tyder på, at der ikke opstår skader på hornhinden i årene efter en operation.

Hornhinden er det 0,5-0,7 mm tykke glasklare lag yderst på øjet. (Foto: Wikimedia Commons)

Hornhinden er det 0,5-0,7 mm tykke glasklare lag yderst på øjet. (Foto: Wikimedia Commons)

Laseroperationer på øjnene har i de seneste år været det kirurgiske indgreb, som oftest bliver udført på verdensplan.

Eftersom denne type operationer repræsenterer en forholdsvis ny metode til at korrigere synet med, har forskerne relativt begrænsede data til at undersøge og vurdere langtidsvirkninger af dette indgreb.

En ny undersøgelse, som er blevet publiceret i tidsskriftet 'Archives of Ophtalmology' i denne måned, tyder imidlertid på, at operationen ikke giver skader på langt sigt på cellerne på indersiden af hornhinden, de såkaldte endothelceller.

Indikator for at hornhinden er rask

Forskere ved Mayo-klinikken i Rochester uden for Chicago kortlagde antal endothelceller hos 16 laseroperationspatienter før operationen og ni år efter.

Undersøgelsen omfattede både operationer, hvor et låg i det øverste lag af hornhinden fjernes før laseroperationen begynder, og indgreb, hvor selve laserstrålen fjerner cellerne i dette yderste lag (se faktaboks nederst).

Som sammenligningsgrundlag ville forskerne vide, om 21 ikke-opererede mennesker havde flere endothelceller end laserpatienterne.

Det havde de ikke, ifølge undersøgelsen, som viser et gennemsnitligt tab af disse celler på 0,6 procent per år hos begge grupper.

Gode nyheder

Det er sandsynligvis gode nyheder for alle, som har gennemgået eller påtænker en laseroperation, mener Alesandar Stojanovic.

Kvinde som får udført laseroperation af LASIK-typen. (Foto: DavidKevitch)

Han er specialist i øjensygdomme, overlæge ved Universitetssygehuset Nordnorge og laserkirurg ved klinikken SynsLaser i Norge.

»Disse celler fortæller noget om næringstilførselen til hornhinden, og derfor bruges antallet af endothelceller som en slags parameter for, om hornhinden er rask og sund.«

»Det bruger man for eksempel efter visse operationer, som ved grå stær, som er en hyppigt udført operation. Der vil der forekomme en del tab af endothelceller,« fortæller Stojanovic.

Ser sjældent langtidsskader

Stojanovic siger, at den eftervirkning, man oftest ser - omtrent to procent af tilfældene - er en nedgang i optisk kvalitet på synet, som for eksempel, at man ser kontraster dårligere, og at man ser glorier omkring lys.

»Sådan noget ser man hos mange lige efter operationen, og det er ikke usædvanligt, men hos nogen varer disse problemer også ved,« siger han til forskning.no.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Laseroperation som synskorrektion

Hovedtyperne af laseroperasjoner er LASIK og PRK.

I en LASIK-operation bliver et låg af det ydre lag på hornhinden (epitelet) vippet til side, og laserstrålen sendt ned i det underliggende hornhindevæv.

I en PRK-operation er det laserstrålen selv, som fjerner epitelcellerne, således at man ikke behøver at foretage noget snit. Sårfladen heler op af sig selv.

Kilder: Øyeklinikken SynsLaser og Aleksandar Stojanovic

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.