KORT NYT FRA UDLANDET:
For anden gang er den dybfrosne mumie, kendt som ismanden Ötzi, blevet tøet op, så forskerne kan undersøge, hvad der var på menuen dengang for 5300 år siden.
Det fortalte professor Lars Engstrøm fra Karolinske Institut for mikrobiologi, tumor-og cellebiologi ved en konference som blev afholdt for nylig på instituttet i en pressemeddelelse fra instituttet.
Han og hans forskerkolleger fra hele verden, var hemmelighedsfulde om resultaterne, men de lover, at de snart vil blive offentliggjort.
»Finder vi noget, som vi vil undersøge nærmere, kan vi ganske enkelt sekvensere det, og få svar inden for et par dage, «siger professor Albert Zink, som er leder af forskergruppen.
På trods af, at Ötzi blev fundet i 1991, er det kun fire år siden at en røntgenlæge opdagede, at mumien havde en mavesæk, som til og med var fyldt med indhold.
Så sent som i november 2010 blev Ötzi tøet op, og forskerne fik to timer til at tage de prøver som nu analyseres flere steder i verden.
På hver forskningsenhed har man forskellige dele af maveindholdet til analyse. I Singapore kigger man på proteiner, i USA på fedt-typer og i Sverige og Tyskland ser man på bakterier for bare at nævne nogle eksempler.
Næste skridt er at finde ud af, hvilke bakterier der har været i Ötzis mave for 5300 år siden, og hvilke der eventuelt er kommet til udefra. Der kan både være tale om kontaminering gennem Ötzis mange år som dybfrossen og dels bakterier der er kommet til i moderne tid, efter at han blev fundet.
»For bare to år siden gik det ikke lige så let som i dag, hvor man kan lave lagt mere præcise analyser takket være nye, kraftfulde DNA sekvenseringsteknikker som findes på laboratoriet, « slutter Lars Engstrand.
Ötzi er verdens ældste velbevarede mumie. Hen blev fundet nedfrossen i de italienske alper i 1991 og har været tøet op i to omgange. Først i 2010, hvor der blev taget biopsier fra lunger, hjerne og prostata, men også fra mave-og tarm indhold. I dag befinder Ötzi sig i nedfrossen tilstand i Sydtyrols arkæologiske museum i Bolzana i Norditalien.
Læs også:
Genom kaster nyt lys over ismanden Ötzi
Ötzi har til og med sin egen fan-side på facebook
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
tibl