Kønssygdommen gonoré bliver fortsat sværere at behandle på grund af resistens over for antibiotika - og nu taler forskere om en form for 'super-gonoré', der opstår i halsen efter oralsex.
Det er stærkt bekymrende, lyder det fra Verdenssundhedsorganiationen, WHO, der også advarer mod forøget smitte, fordi flere fravælger kondom, efter at frygten for HIV/AIDS er blevet mindre. Det skriver BBC.
WHO har analyseret data fra 77 lande, der viser, at gonoré stadig bliver mere resistent, og i tre tilfælde - i Japan, Frankrig og Spanien - har man set sygdomstilfælde, der var uhelbredelige.
Gonoré i halsen er ekstra problematisk i forhold til udviklingen af resistens, fordi antibiotika, der gives til en almindelig halsbetændelse, kan blive blandet sammen med gonoré-bakterierne, forklarer leder af afdelingen for reproduktion hos WHO, Teodora Wi.
Og så får man altså en omgang super-gonoré, der næsten er umulig at behandle.
Hvert år smittes omkring 78 millioner på verdensplan med kønssygdommen, og i Danmark er antallet af tilfælde også stigende. Statens Serum Institut oplyser til TV2, at man i 2016 registrerede 3.478 tilfælde af gonoré - en stigning på 25 procent fra 2015.
Symptomer kan være gul eller grønlig væske, der løber fra kønsdelene, smerte under vandladning og blødning mellem menstruationer. Dog oplever en ud af ti heteroseksuelle mænd, og mere end tre fjerdedele af kvinder og homoseksuelle mænd, ingen symptomer, selvom de er smittede.
Bliver gonoré ikke behandlet i tide, kan det give betændelse i bækkenet, gå ud over kvinders mulighed for at få børn, eller sygdommen kan blive givet videre til et barn under fødslen.
Hos WHO er man af den overbevisning, at det eneste, der kan stoppe gonoré, er en vaccine, der virker.
ele