Nyt studie: Nikes avancerede sko-teknologi forbedrer eliteløberes tider
Nike løbesko avanceret teknologi hurtigere

Ja, Nikes avancerede skoteknologi giver løberne en fordel, viser nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Ja, Nikes avancerede skoteknologi giver løberne en fordel, viser nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
26 april 2021

Måske har du hørt om Nikes avancerede sko-teknologi, som de introducerede i 2017, og som fik mange til at spekulere i, om det nye design potentielt kunne påvirke professionelle sportspræstationer.

Nu konkluderer et nyt studie, der er publiceret i Frontiers in Sports and Active Living, at sko-teknologien rent faktisk forbedre elite-løberes tider. Det skriver Medical Xpress.

Forskerne bag studiet analyserede mandlige og kvindelige eliteløberes bedste tider i både 10-kilometerløb samt halv- og helmaratoner mellem 2011 og 2019.

Analyserne fandt en statistisk signifikant forbedring af løbetider efter 2017, hvor Nikes nye teknologi så dagens lys, skriver Medical Xpress.

Og studiet peger på, at særligt kvindelige løbere nyder godt af det nye design.

Mellem 2016 og 2019 skar kvinderne mellem 1,7 og 2,3 procent af deres løbetid, mens tallet lå på mellem 0,6 og 1,5 procent for de mandlige løbere.

Kvinderne forkortede altså deres maratontid med omkring to minutter og ti sekunder, skriver Medical Xpress, og det er en markant forbedring ifølge Dr. Stéphane Bermon, som er hovedforfatter bag studiet.

Skoene er designet med en letvægts-skum og en stiv plade i mellemsålen.

Og den statistiske forskel i, hvad kønnene får ud af teknologien, skal måske findes i, at designet passer godt til kvinders lavere vægt, påpeger Bermon ifølge Medical Xpress.

Men teknologien kan altså forbedre både kvindelige og mandlige løberes ydeevne.

»Resultaterne bekræfter, at avanceret sko-teknologi har fordele for mandlige og kvindelige elite-distanceløbere. Om teknologien bliver forbudt eller bare kontrolleret, som den er nu, har World Athletics endnu ikke besluttet,« fortæller Bermon ifølge Medical Xpress.

mvh

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.