Nyfundet hvepseart æder andre hvepse op indefra

Se den nyfundne hveps i aktion her. (Video: Rice University/ YouTube)

Se den nyfundne hveps i aktion her. (Video: Rice University/ YouTube)

26 januar 2017

Forskere har opdaget en ny hvepseart med en livscyklus, som er så djævelsk, at de har opkaldt arten efter Seth - den egyptiske gud for ondskab og kaos.

Hvepsen Euderus Set er nemlig såkaldt parasitær, dvs. den udnytter andre hvepses arbejdskraft og æder de dem op indefra, skriver National Geographic.

Den lumske Euderus Set lever i det sydøstlige USA og lægger sine æg i egetræer. I egetræerne lever også en anden hvepseart - galdehvepsen Bassettia pallida – som udgraver små gange og rum i egetræerne.

Når æggene fra Euderus Set udklækker, kravler larverne ind i den anden hvepseart og tager kontrol over hvepsens sind. Larverne tvinger simpelthen galdehvepsen til at begynde at grave sig ud gennem træets bark, fordi Euderus Set selv har problemer med at grave tunnellerne og komme ud i friheden, skriver National Geographic.

Larven tvinger derefter sit offer til at bore et hul, som er for lille til, at galdehvepsen selv kan undslippe. Når galdehvepsen har kilet sig ind i åbningen, æder larven sin vært indefra og bryder til sidst ud i friheden gennem galdehvepsens hoved.

Skæbnen for galdehvepsen er barsk – som forskeren Kelly Weinersmith formulerer det, kan man sagtens forestille sig, hvor uhyggeligt det er at »blive hængende inde i en stram tunnel uden plads til at bevæge sig, alt imens du får dine indvolde spist ud.«

»Men det er også fantastisk og utroligt, at en parasitær hveps har formået, gennem naturlig selektion, at manipulere sin vært på denne særligt cool måde,« siger Weinersmith, som er parasitolog ved Rice University til National Geographic.

Hun er ledende forfatter på en ny undersøgelse af Euderus Set, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the Royal Society B.

lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.