Når der fra 2013 skal skrives nano på indholdsfortegnelsen til kosmetik med nanopartikler, bliver det ikke lettere at gennemskue, om produktet er fyldt med nanomateriale.
Partikler mindre end hundrede nanometer på længste led skal figurere på indholdsfortegnelsen. Men typisk er de meget større. Partikler i antirynkecremer, fugtighedscremer og andre produkter kan være op til otte gange større.
Det betyder, at man i praksis ikke vil kunne se, om der er nano i kosmetikken.
Steffen Foss Hansen forsker i risikovurdering af nanomaterialer ved DTU. Hans forskning viser, at vi ved alt for lidt om nanomaterialer – om de er sikre eller ej.
»Jeg mener ikke, grænsen er fornuftig. Man burde sætte en grænse ved for eksempel et tusinde nanometer. Der kan man være nogenlunde sikker på at få det hele med,« siger Steffen Foss Hansen.
\ Fakta
LÆS OGSÅ
Nanopartikler er under mistanke for at kunne føre til udslæt. De findes i meget kosmetik og bliver blandt andet brugt til at bringe de aktive stoffer i cremen dybere ind i huden.
Vi ved stadig meget lidt om konsekvenserne af at bruge nanopartikler på kroppen. Indtil videre antyder forskningen, at der er en sammenhæng mellem nanopartikler og allergi over for kosmetik.
De små er store
Jakob Torp Madsen, læge og ph.d. studerende ved Odense universitetshospital forsker i allergi og nanopartikler. Han mener heller ikke, mærkningsordningen er god.
»Man får overhovedet ikke alle partiklerne med. Specielt når det gælder kosmetik, hvor der tit er partikler, som er langt større end hundrede nanometer. Der findes partikler i kosmetik, som er 400-500 nanometer, men stadig opfører sig som nanomateriale,« siger Jakob Torp Madsen.
Samtidigt efterlyser han en angivelse af mængderne af nanomateriale i kosmetikken.
»Det ville være rart at se, hvor meget der er i. Der er stor forskel på, om det er fem procent eller nul komma to procent,« siger han.
\ Fakta
VIDSTE DU
Den reviderede udgave af EU´s kosmetikforordning trådte i kraft den 24. marts i år.
Fra 2013 skal nanomateriale skrives på indholdsfortegnelsen, hvis partiklerne er under 100 nanometer på længste led.
Reglerne skal sikre, at forbrugerne ved, hvilke kemiske stoffer de putter på deres krop.
Hvis der bliver enighed om en fælles EU standard for nanopartiklers størrelse, er der mulighed for at ændre reglerne. Det kræver dog, at EU-landene er enige om en definition.
Store nanopartikler opfører sig på samme måde som små. En partikel på fem hundrede nanometer kan sagtens have samme egenskaber som en autoriseret nanopartikel under hundrede nanometer.
Definition af nano Ifølge Miljøstyrelsen er grænseværdien på hundrede nanometer sat efter den gængse definition af begrebet nano.
Der er ingen fast definition af nanopartiklers størrelse, men typisk siger man, at nanopartikler er mindre end hundrede nanometer og opfører sig anderledes end større partikler af samme materiale.
»Definitionen er en tilfældig størrelse. Grænsen kunne lige så godt være højere eller lavere,« siger Jakob Torp Madsen.
\ Kilder
- Om liposomer i hudpleje – på engelsk
- Videnskabelig artikel om kvinden med nano-allergi – på engelsk
- Kendte produkter med nanoteknologi
- Miljøstyrelsens kortlægning af produkter der indeholder nanoteknologi
- Steffen Foss Hansens ph.d. om risikovurdering af nanomaterialer – på engelsk
- Firma der laver nanopartikler til kosmetikindustrien. Deres partikler er cirka 200 nanometer store
- Den nye kosmetikforordning