Var Tycho Brahe en aktiv hobbyalkymist? Brugte han bestik lavet af guld? Drak han vin tilsat bladguld? Eller spiste han ligefrem guld?
Forskerne klør sig selv i nakkehårene, efter at en undersøgelse af Tychos jordiske rester har vist, at hans hår og knogler rummede store mængder guld – hele 20-100 gange mere end hos et almindeligt nutidsmenneske.
Det oplyser Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.
Det dansk-tjekkiske forskerhold har analyseret stykker af astronomens hovedhår, skæghår, øjenbrynshår og knogler, udtaget ved en åbning af hans grav i Prag i 2010.
»Vi har fundet spor af guld i prøver af Tycho Brahes hår og knogler, og vi kan dermed fastslå, at han på en eller anden måde har indtaget guld. Det er en overaskende opdagelse,« fortæller Kaare Lund Rasmussen, lektor på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci ved SDU.
Ifølge forskeren er der ingen naturlige kilder såsom jord eller vand, der kan have givet så stor en guldpåvirkning.
LÆS OGSÅ: Tycho Brahes skelet overrasker forskerne
»Vi ved, at Tycho Brahe var meget velhavende, så han kan have brugt bestik og tallerkener af guld. Eller måske fik han vin tilsat bladguld,« spekulerer Kaare Lund Rasmussen og tilføjer:
»Det kan også være, at han fremstillede og indtog eliksirer, der indeholdt guld. Han kan også have været en aktiv alkymist i lighed med mange andre videnskabsfolk i den periode.«
Åbningen af den verdensberømte, danske astronoms grav i 2010 har tidligere ført til, at den udbredte dødsteori om kviksølvforgiftning er blevet afkræftet. Ej heller har Tycho Brahe lidt af en række stofskiftesygdomme.
LÆS OGSÅ: Tycho Brahe døde ikke af kviksølvforgiftning
Men de nye opdagelser kan måske være med til at kaste nyt lys over astronomens død.
»Det virkelig interessante ved vores undersøgelser er, at vi kan se, at koncentrationen af guld begynder at falde en til to måneder før Tycho Brahes død. Tilsyneladende sker der altså et eller andet i Brahes liv, som en til to måneder før hans død får ham til at ændre vaner,« forklarer Kaare Lund Rasmussen ifølge sdu.dk.
LÆS OGSÅ: Tycho Brahes liv, død og efterliv
»Det siger os flere ting. Dels døde Tycho Brahe ikke af en akut forgiftning. Og dels skal vi måske flytte fokus og interessere os mere for, hvad der kan være sket i de sidste to måneder af hans tilværelse. Hidtil har man i høj grad fokuseret på de sidste 11 dage af hans liv, efter at han havde været til middagsselskabet hos sin bekendte og derefter lå syg.«
Forskernes resultater er netop offentliggjort i tidsskriftet Archaeometry.
LÆS OGSÅ: Store opdagelser: Tycho Brahe og astronomiens genfødsel
jo