Lortebleer afslører spædbørns hormonniveau
Over 5.000 lortebleer er blevet analyseret for at finde østrogenniveauet hos spædbørn. Metoden skal vise, om hormonet kan forklare adfærd senere i livet.

Forskerne skal bruge lortebleerne til at finde ud af, om østrogenniveauet hos spædbørn kan forklare adfærd senere i livet. (Foto: Colourbox)

Forskerne skal bruge lortebleerne til at finde ud af, om østrogenniveauet hos spædbørn kan forklare adfærd senere i livet. (Foto: Colourbox)

Bleer med babyafføring er sjældent voldsomt populære.

Alligevel har forskere fra Emory University i USA indsamlet hele 5.000 brugte bleer til en stor undersøgelse.

Lortebleerne kan nemlig fortælle forskerne mere om, hvordan østrogenniveauet hos spædbørn hænger sammen med, hvordan de udvikler sig senere i livet.

Forskerne skal ikke bare se på den fysiske udvikling, men også på hvordan adfærd kan påvirkes af hormoner.

Studiet er offentliggjort i det seneste nummer af tidsskriftet Frontiers in Systems Biology,

Forskerne ved fra tidligere forsøg, at det kvindelige kønshormon er meget vigtigt for spædbørns fysiske udvikling, men etiske hensyn har indtil nu gjort, at der findes meget få data om småbørns hormonniveau.

I de allerfleste lande er der nemlig etisk problematisk at tage og gemme spædbørns blod.

Nedfrosne bleer

32 børn, der var mellem 7 dage og 15 måneder gamle, deltog i ble-forsøget. Børnenes forældre skulle fryse lortebleerne ned, før de blev indleveret til forskerne til analyse.

Nye analysemetoder gør, at bittesmå forekomster af østrogenet østradiol kan påvises i afføring, og man behøver derfor ikke længere blodprøver.

Metoden er tidligere blevet testet på både chimpanser og gorillaer, men nu mener forskerne, at den er god nok til at kunne fortælle os mere om os selv.

»Vi forstår meget lidt af den hormonelle dynamik, som optræder i de første leveår, fordi vi hidtil har manglet en pålidelig metode til at kortlægge hormoner hos babyer,« siger professor Sara Berga, som er leder af Department of Gynecology and Obstetrics på Emory University School of Medicine, og som var med til at lave peer-review af studiet.

»Det, at vi nu har en metode, som kan kortlægge dette hormon, som påvirker både adfærd og udviklingen af vigtig væv gør, at vi kan forstå, hvad der er normalt. Det er et enormt fremskridt,« siger hun i en pressemeddelelse.

Et forsømt forskningsområde

Ira Haraldsen er leder af GID-klinikken ved Rikshospitalet i Oslo.

Klinikkens særlige område er kønsidentitet, og de arbejder meget med endokrinologi, altså læren om hormonsystemet.

Haraldsen siger, at spørgsmål om homonniveauet hos spædbørn er et felt, som har været forsømt i lang tid. Forskere har meget lidt overblik over det, men nu er interessen stigende.

»Denne ble-metode er en god illustration af den øgede interesse, og flere og flere bliver klar over, at det er et ekstremt vigtigt felt,« siger hun.

»Sidste århundrede tilhørte hjerte-/ karsygdomme, og jeg tror, det næste vil handle om aldring og hjernen. Og så vil der også være fokus på samspillet mellem hormoner og hjerneudvikling,« siger Ira Haraldsen.

Hun synes, at hypotesen om, at hormoner kan påvirke adfærd, er både god og interessant, men at den ikke er bekræftet endnu.

»Det er et meget komplekst spørgsmål. Om niveauet af et enkelt hormon er højt eller lavt, er ikke nødvendigvis en direkte indikator for bestemt adfærd, men at hormonerne også har en betydning for adfærden, det kan vi ikke betvivle,« siger hun.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.Det sker