Kvindelige rygere er mere sårbare over for tyktarmskræft
Kvinder er mere udsat for at få kræft i tyktarmen, også selvom de ryger under halvdelen af det, mænd gør.

Måske er en del af grunden til, at kvinder bliver ramt mere af tyktarmskræft pga. rygning, at kvinders tarme fra naturens side er mindre end mændenes, og derfor vil påvirkningen fra cigaretterne være mere koncentreret. (Foto: Shutterstock)

Måske er en del af grunden til, at kvinder bliver ramt mere af tyktarmskræft pga. rygning, at kvinders tarme fra naturens side er mindre end mændenes, og derfor vil påvirkningen fra cigaretterne være mere koncentreret. (Foto: Shutterstock)

Det viser resultater fra et nyt studie med norske data.

Norge er blandt de lande i verden med højest forekomst af kræfttilfælde i tarmen.

Fundene fortæller ganske rigtigt, at rygere af begge køn har en øget risiko for den alvorlige sygdom, sammenlignet med ikke-rygere. Men kvinder, som ryger fast, har 19 procents øget risiko, sammenlignet med medsøstre, som aldrig ryger.

Mandlige rygere har 8 procents øget risiko, set i forhold til røgfrie.

Oveni antyder resultaterne en 50 procents risikostigning for kvinder, som begyndte at ryge som 16-årige eller tidligere.

Det samme var tilfælde for kvinder, som havde røget i 40 år eller mere, oplyses det i en pressemeddelelse fra American Association for Cancer research.

Kvinder skulle kun ryge halvt så meget for at få tyktarmskræft

Kvinder ser også ud til at være udsat, selvom de ryger langt færre cigaretter dagligt end mænd, ifølge studiet:

»Kvinder som røg fra 1-9 cigaretter om dagen havde en signifikant 14 procents stigning i tyktarmskræft i forhold til ikke-rygere.«

»Mænd skulle ryge 20 eller flere cigaretter om dagen, det vil sige mere end dobbelt så mange, for at have en tilsvarende stigning i risiko i forhold til ikke-rygere.«

Fakta

Nøgletal - tyktarmskræft
Nye tilfælde i Danmark pr. år (2007-2011)
1.421 kvinder
1.342 mænd

Dødsfald:
716 kvinder
659 mænd

(Kilde: Kræftens Bekæmpelse)

Det fortæller Inger T. Gram, professor i forebyggende medicin ved Universitetet i Tromsø (UiT), i en e-mail til forskning.no.

Mange tilfælde af tyktarmskræft kunne være undgået

Inger T. Gram er også overlæge ved Universitetssygehuset Nord Norge.

Hun mener, at opdagelsen om de kvindelige, moderate rygere fortæller, at mange nye tilfælde af tyktarmskræft skyldes rygning.

»Siden tyktarmskræft er en vældig hyppig kræftform, vil en stigning på 14 procent være mange nye kræfttilfælde, som kunne være undgået,« mener hun videre.

Fulgt i over 14 år i gennemsnit

Flere end 600.000 norske kvinder og mænd fra 19 til 67 er inkluderet i studiet.

Det omfatter data fra fire tidligere sundhedsundersøgelser over et tidsrum fra 1972 til 2003. Forskerne har koblet disse op mod blandt andet Kræftregisteret i Norge.

Den gennemsnitlige opfølgningstid af deltagerne var 14 år.

I dette tidsrum blev der diagnosticeret næsten 4.000 nye tilfælde af kræft i tyktarmen i udvalget.

Derfor får kvinder oftere tyktarmskræft end mænd

I løbet af de sidste 50 år er antal nye tilfælde af tyktarmskræft steget kraftigt for både mænd og kvinder på verdensbasis, påpeger den norske professor.

Fakta

Nøgletal – tyktarmskræft
Nye tilfælde i Norge 2010:
1.259 kvinder
1.284 mænd

Dødsfald:
629 kvinder
559 Mænd

(Kilde: Kreftregisteret)

Hvad kan være forklaringen på rygende kvinders øgede sårbarhed for tyktarmskræft?

»Tobaksrøg ser ud til at resultere i nogle specielle ændringer i cellerne på molekylært niveau. Disse fører til visse typer kræft i tyktarmen. Ifølge andre studier er ændringerne fundet hyppigere hos kvinder end hos mænd,« fortæller Inger T. Gram.

Hun oplyser, at disse ændringer oftere er at finde i den højre opadstigende del af tyktarmen.

»Det var akkurat i den højre del af tarmen, vi fandt den store forskel mellem mænd og kvinder: Så disse resultater kan forklare vores fund,« siger Inger T. Gram.

»En anden mere simpel forklaring kan være, at kvinders tarme generelt er mindre end hos mænd. De kræftfremkaldende stoffer fra en cigaret vil have en lidt højere koncentration i tarmen hos kvinder end hos mænd,« skriver Inger T. Gram i emailen til forskning.no.

Kæmper med at udpege en hovedårsag

Resultaterne fra det nye studie kan ikke endeligt fastslå, at rygning er en direkte årsag, som alene sørger for, at en person får denne kræftform.

Forskerne på området har faktisk længe kæmpet med at udpege en hovedårsag, ifølge Kræftregisteret.

Flere forskellige typer af faktorer kan spille sammen, og eksempelvis livsstilsrelaterede risikofaktorer som fedme, alkoholforbrug og inaktivitet anses at øge risikoen.

Det samme gør polypper i tarmen (godartede små svulster), som får lov til at ligge der og udvikle sig uden at blive opdaget eller behandlet.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.