Pludselig sidder tænderne i en burger, og kort efter er den spist. Og måske er lysten til burger der stadig. Trangen til mad kan komme pludseligt, og kommer den for tit, følger der overvægt med.
Nu har læger fra Rigshospitalet måske fundet kilden til konstant sult – og den medfølgende overvægt.
Årsagen kan være et underskud af serotonin hos overvægtige, viser en ny undersøgelse, som forskerne for nyligt har publiceret i det videnskabelige tidsskrift ‘NeuroImage’.
»Vores resultater viser en sammenhæng mellem kropsvægt og markører i hjernens serotoninsystem. Hjernens serotoninmængde ser ud til at være relateret til kropsvægten,« siger seniorforsker og læge David Erritzøe fra Rigshospitalets Neurobiologiske Forskningsenhed.
Receptorer giver sult
Man kan ikke måle direkte på mængden af serotonin i den levende menneskehjerne. I stedet har forskerne undersøgt nogle indirekte markører for serotonin, og fundet ad af, at jo højere BMI (Body Mass Index) en person har, desto flere tilgængelige serotonoin 2A-receptorer har man.
David Erritzøe og forskerne fra Rigshospitalet fortolker de mange tilgængelige 2A-receptorer hos overvægtige som et udtryk for en lav mængde serotonin i deres hjerner.
»Reguleringen af to andre hjernemarkører, som vi desuden har målt på i hjernens serotonin-system, bekræfter at det kunne være tilfældet,« siger David Erritzøe.
Der er med andre ord tale om en kemisk sammenhæng i hjernen, som får overvægtige til at spise, selvom de egentligt ikke burde.
Serotoninsystemet vil have mere
»Serotoninsystemet er afgørende for overvægt, fordi det styrer trangen til at spise. Hvis man skruer op eller ned for serotonin i hjernen hos forsøgsdyr, kan man se, at trangen følger med,« siger David Erritzøe.
Systemet fungerer ved, at centralnervesystemet sender serotonin ud i hjernen. På ydersiden af hjernecellerne sidder serotonin-receptorer, blandt andet 2A-receptorerne.
Hvis der er overskud af serotonin, tror hjernecellerne, at er vi mætte. Omvendt giver et underskud trang til at spise.
\ Fakta
VIDSTE DU
Receptoren serotonin 2A bliver ikke kun aktiveret af serotonin. Ecstasy og hallucinogener som LSD bruger også receptoren som adgang til hjernen.
Serotonin er dog ikke i sig selv nok til at regulere sult. Det er først ved mødet med receptorerer, at lysten til at spise bliver påvirket.
Overvægtige er i konstant serotoninunderskud, og receptorerne fortæller derfor hele tiden hjernen, at nu er det tid til at spise.
Nyt for mennesker
Serotonins påvirkning af fornemmelsen for sult er et velkendt fænomen. Men indtil nu har sammenhængen kun været kendt fra dyr.
I tidligere forsøg har man kunnet styre rotters kropsvægt ved at blokere eller stimulere serotoninreceptorerne. Samtidigt har man set, at receptorerne bliver tættere og mere grådige, hvis tilførslen af serotonin bliver mindre. Der sker altså en direkte ændring af hjernen, hvis den modtager for lidt serotonin.
Forskerne kan endnu ikke give svar på, om det samme sker hos mennesker som hos dyr, og om ændringen er permanent.
Men det ser ud som om, at vores hjerne også ligner laboratorierotterne på dette punkt, vurderer David Erritzøe.
»Vores resultater passer med de teoretiske modeller, og med de forsøg der tidligere er lavet på dyr. Det ser ud som en sammenhæng« siger David Erritzøe.
Hvorfor bliver de tykke?
Spørgsmålet er så, om forsøgspersonerne er blevet tykke på grund af deres serotoninsystem? Eller om systemet ændrer sig, fordi man er blevet overvægtig?
Det er et spørgsmål, som forskerne ikke kan svare på endnu.
Men fordi mangel på serotonin giver overvægt og ændringer i hjernen, kan vi håbe på, at opdagelsen fører til mere effektive måder at bekæmpe overvægt. For eksempel ved kunstigt at påvirke nogle af de receptorer, serotoninen virker gennem.