Katte kan øge risiko for astma
Småbørn, som bor i et hjem med kat, har forøget risiko for at få astma senere i livet. Hunde er der til gengæld ingen problemer med. Det viser en ny norsk undersøgelse.

Ny forskning tyder på, at katte i hjemmet kan udløse astma hos børn. (Foto: Colourbox)

En ny norsk undersøgelse har fulgt 260 børn fra de var nyfødte og til de var ti år gamle. Den frikender hunde for at være skyld i børns astma, mens katte ikke er helt så uskyldige.

»Det ser ud til at eksponering for katte-allergener tidligt i barndommen forøger risikoen for at udvikle astma og overfølsomhed i luftvejene, men ikke allergi.«

»Når det gælder hunde-allergener ser vi ingen sammenhæng med risiko for astma eller allergi,« fortæller Randi Jacobsen Bertelsen.

Hun har netop afleveret en doktorgradsafhandling fra 'Nasjonalt folkehelseinstitutt' i Norge og Oslo Universitetssygehus, Ullevål. Resultaterne fra denne undersøgelse er publiceret i tidsskriftet 'Clinical & Experimental Allergy'.

»Jeg kender ikke til andre undersøgelser, som har fulgt børn fra fødslen, som har vist en sammenhæng mellem eksponering for katte-allergener tidligt i livet og astma hos børn, som er over seks år gamle,« siger Jacobsen Bertelsen.

Fulgt over lang tid

Undersøgelsen baserer sig på målinger af koncentrationen af katte- og hunde-allergener i 260 hjem med to år gamle børn.

Alle disse børn havde fået målt lungefunktionen ved fødslen som et led i Miljø- og børneastma-undersøgelsen i Oslo (MBA-undersøgelsen). Da børnene var ti år gamle, blev deres helbredstilstand vurderet i en opfølgningsundersøgelse.

»Den lange opfølgningstid mellem eksponering og udfald giver vigtige fordele, både med tanke på at kunne stille en sikker diagnose, og med hensyn til at påvise varige virkninger af allergen-eksponeringen,« påpeger Jacobsen Bertelsen.

»Relativt få børn er med i denne analyse, men risikosammenhængen mellem katte-allergener og astma, som vi har fundet, giver alligevel en vigtig viden.«

»Eftersom alle bliver eksponeret for katte og hunde i det generelle miljø, vil analyser baseret på allergen-niveauer hjemme være mere nøjagtige, end analyser som blot spørger, om de har dyr eller ej,« tilføjer hun.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.