Kæmpe bevilling: Musik skal gøre os klogere på hjernen
Grundforskningsfonden uddeler i dag 700 millioner kroner til 12 nye danske forskningscentre. Et af dem skal arbejde med, hvordan musik påvirker hjernen. Forskningen kan lede til bedre behandling af eksempelvis Parkinson-patienter.

Musik og hjernen danser i samme takt. Begge dele handler om forventninger.(Foto: Colourbox)

Musik og hjernen danser i samme takt. Begge dele handler om forventninger.(Foto: Colourbox)

Musik er ikke bare et hurtigt forbrugsgode, som buldrer ud af din radio.

Musik kan faktisk være med til at forme hjernen, og ved at kigge på musik kan forskerne blive klogere på hjernen. Det fortæller en glad mand, som netop har modtaget en bevilling på hele 52 millioner kroner fra Danmarks Grundforskningsfond. Grundforskningsfonden har netop uddelt i alt 700 millioner kroner til 12 nye forskningscentre, såkaldte Centers of Excellence.

Pengene skal række til seks års forskning. Derefter kan centrene søge om penge til fire år mere.

»Det er klart, at det er enhver forskers drøm at få den her type bevilling. Det giver mulighed for at bygge noget op fra grunden og lave noget forskning, der har lidt længere perspektiver end normalt,« siger lektor, hjerneforsker og professionel jazzmusiker Peter Vuust, som kommer til at stå i spidsen for centeret Center for Music in the Brain ved Aarhus Universitet.

Den store bevilling kommer blandt andet til at gå til at hente tre internationale topforskere til centeret.

Musik og hjernearbejde handler om forventning

Fakta

Danmarks Grundforskningsfond bevilliger penge til forskningscentre, hvor forskningen:
- har høj videnskabelig kvalitet
- har et højt fagligt ambitionsniveau
- er original og egentlig fornyende
- kan have en anvendelsesdimension (det er ikke noget krav)
- kan være ren erkendelsesforskning
- er potentielt banebrydende

Kilde: Danmarks Grundforskningsfond

 

Den grundlæggende tanke bag Center for Music In the Brain er at udforske det påfaldende sammenfald, der er, mellem måden vi bruger musik på, og måden hjernen arbejder på.

»Enhver musikteoretiker vil sige, at nydelsen ved musik handler om forudsigelighed. Vi sidder og venter på det der omkvæd. Det er også den måde, hjernen er bygget på. Den er hele tiden i gang med at forudsige, hvad der sker i fremtiden. Når der sker noget, vi ikke havde forudset, så er det, at vi lærer noget nyt,« forklarer Peter Vuust.

Han håber med bevillingen at blive klogere på sammenfaldet og udnytte den nye viden blandt andet til smertelindring hos Parkinson-patienter, men også til eksempelvis rehabilitering efter slagtilfælde og hjælp til mennesker med autisme.

At spille musik og lytte til musik har også en betydning for indlæring, og det forventer centeret også at kunne bidrage med viden om.

Yderligere 400 millioner kroner at hente om seks år

Blandt de øvrige bevillingsmodtagere er også Center for Urban Network Evolution, som med professor Rubina Raja i spidsen skal arbejde med de nyeste arkæologiske metoder for at grave byhistorien op af jorden. 

Fakta

Under artiklen kan du se en liste over samtlige nye Centers of Excellence, der har modtaget en bevilling af Danmarks Grundforskningsfond.

Et andet heldigt center er CoE Bacterial Stress Survival (BASS), som skal forske i antibiotika-resistens.

Liselotte Højgaard, professor og formand for Danmarks Grundforskningsfond, er begejstret for den talentrunde, som ansøgningsrunden i 2014 har produceret:

»Ansøgningerne, vi har modtaget i denne runde, er fremragende, og jeg er overbevist om, at de nye centre vil bidrage væsentligt til vækst og velfærd i Danmark med originale og innovative tilgange til en bred vifte af vigtige forskningsspørgsmål,« siger Liselotte Højgaard.

De 700 millioner, som i første omgang er blevet bevilliget til de nye Centers of Excellence, kan efter seks år blive suppleret med ekstra 400 millioner kroner, hvis centrene i deres ansøgninger kan argumentere for, at forskningen bør fortsætte i yderligere fire år.

 

 

Her er centrene, som har fået millioner af Danmarks Grundforskningsfond

1. Jan Henrik Ardenkjær-Larsen, Danmarks Tekniske Universitet, til Center for Hyperpolarization in Magnetic Resonance. Bevilling: 55 millioner kroner.

2. Anja Boisen, Danmarks Tekniske Universitet, til Centeret IDUN – Intelligent oral Drug delivery Using Nano and microfabricated containers. Bevilling: 56 millioner kroner.

3. Kenn Gerdes, Københavns Universitet, til Centeret Bacterial Stress Survival (BASS). Bevilling: 50 millioner kroner.

4. Thomas Graven-Nielsen, Aalborg Universitet, til Center for biomedical engineering in human neuroplasticity and pain (CNAP). Bevilling: 60 millioner kroner.

5. Ian D. Hickson, Københavns Universitet, til Center for Chromosome Stability (CCS). Bevilling: 65 millioner kroner.

6. Marja Jäättelä, Kræftens bekæmpelse, til Center for Autophagy, Recycling and Disease (CARD). Bevilling: 50 millioner kroner.

7. Jens Lundgren, Rigshospitalet, til Center for Personalized Medicine of Infectious complications in Immune Deficiency (PERSIMUNE). Bevilling: 60 millioner kroner.

8. Lene Broeng Oddershede, Niels Bohr Instituttet, til Centeret Stem Cell Decision Making (StemPhys). Bevilling: 60 millioner kroner.

9. Leif Katsuo Oxenløwe, Danmarks Tekniske Universitet, til Centeret Silicon Photonics for Optical Communications (SPOC). Bevilling: 59 millioner kroner.

10. Rubina Raja, Aarhus Universitet, til Center for Urban Network Evolutions. Bevilling: 65 millioner kroner.

11. Troels Skrydstrup, Aarhus Universitet, til Carbon Dioxide Activation Center (CADIAC). Bevilling: 60 millioner kroner.

12. Peter Vuust, Aarhus Universitet, til Center for Music In the Brain (MIB). Bevilling: 52 millioner kroner.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk