Nogle spørgsmål er oplagte at stille men svære at svare på. Sådan et spørgsmål har vores læser Kira Jensen sendt til Spørg Videnskaben.
Hun undrer sig over, hvorfor asiater har skæve øjne. Et oplagt spørgsmål, for det er et meget iøjefaldende træk ved folkene fra Østen.
Men hvor de skæve øjne kommer fra og hvilken gavn de gør, ved man faktisk ikke med sikkerhed. Det fortæller Peter K. A. Jensen, Institut for Human Genetik, Aarhus Universitet.
»Man har ikke lokaliseret de gener, der har betydning for de skæve øjne. Så vi har ingen nagelfast viden. Men man har nogle spekulationer, som peger på, hvorfor de kan være opstået,« siger Peter K. A. Jensen.
Asiatere har helt specielle øjne
Han fortæller, at østasiatere har tre særlige kendetegn ved deres øjne, som er mere eller mindre fremtrædende, alt efter hvor de kommer fra:
- Skæve øjne
- Smalle øjenspalter
- En hudfold på indersiden af øjenkrogen – den såkaldte ’mongolfold’
De tre kendetegn er tydeligst hos folk, der stammer fra det nordlige Østasien. Bevæger man sig derimod sydpå, til Kina og Vietnam, bliver trækkene mindre fremherskende.
Øjnenes udbredelse giver muligt svar
Det afslører, at de skæve øjne har deres oprindelse nordpå.
»De særlige træk er opstået i den nordlige del af Østasien i sidste istid. De er så under folkevandringer blevet givet videre til befolkninger, der levede sydpå, og ikke oprindeligt havde de skæve øjne.«
»Derfor er trækkene ikke så tydelige sydpå som nordpå,« siger Peter K. A. Jensen.
Beskytter mod sneblindhed og kulde
I det nordlige Østasien var der meget is og sne under sidste istid, og det er sandsynligvis årsagen til de skæve øjne.
»Man har i mange år ment, at øjnene dels er opstået, fordi de skal beskytte mod den kraftige refleksion af lys fra is og sne. Altså, de er indrettet til at modvirke sneblindhed.«
»Dels mener man, at de beskytter øjenæblerne mod kulde,« fortæller Peter K. A. Jensen.
Inuitters og vietnameseres øjne er forskellige
Han siger, at vi eksempelvis skal tænke på inuitter, der lever i nordlige, snefulde omgivelser og i udpræget grad har de karakteristiske øjne.
Derimod er de karakteristiske træk mindre udtalte hos eksempelvis vietnamesere, der lever sydpå.
Man kan sige, at et godt spørgsmål er kendetegnet ved, at svaret ikke giver sig selv. Og det kan man i hver fald sige om Kira Jensens spørgsmål, som videnskaben endnu ikke har fundet et sikkert svar på – men dog alligevel har en sandsynlig forklaring på.
Som tak for det gode spørgsmål sender Spørg Videnskaben Kira en T-shirt.
Du kan også selv stille et spørgsmål ved at sende en mail til sv@videnskab.dk. Eller du kan læse svar på andre spørgsmål i Spørg Videnskaben.
Denne artikel er en genpublicering. Den blev bragt første gang 17. februar 2015.