Hvad er hormonforstyrrende stoffer?
Vi hører tit, at vi skal undgå hormonforstyrrende stoffer i vores hverdag, men hvad er hormonforstyrrende stoffer overhovedet, hvordan virker de, og hvor bange skal vi egentlig være for dem?
hvad er hormonforstyrrende stoffer skepsis er det farligt dyreforsøg test på mennesker

Stoffer, som kan forstyrre vores hormoner, møder vi mange steder i vores hverdag. Lige nu er danske forskere særligt bekymrede for UV-filtret B3, som findes i solcreme, men også ofte i stof, maling og andre ting, som skal modstå sollys. (Foto: Shutterstock)   

Stoffer, som kan forstyrre vores hormoner, møder vi mange steder i vores hverdag. Lige nu er danske forskere særligt bekymrede for UV-filtret B3, som findes i solcreme, men også ofte i stof, maling og andre ting, som skal modstå sollys. (Foto: Shutterstock)   

»Hormonforstyrrende stoffer er overalt omkring os,« er noget, du sandsynligvis har hørt før.

Forstyrrede hormoner

 • Denne artikel er en del af Videnskab.dk's serie om hormonforstyrrende stoffer.
 • Læs med, når vi i de kommende uger giver dig den nyeste viden på området, afdækker videnskabelige uenigheder og finder ud af, hvorfor det er så svært at blive fri for de forstyrrende stoffer.

Fra medier og eksperter får vi ofte at vide, at vi skal være opmærksomme på potentielt farlige stoffer fra cremer, shampooer, maling, madkasser og stegepander, da mange forskere mistænker dem for at forårsage lidelser som testikelkræft og misdannede kønsorganer.

Videnskab.dk sætter i de kommende uger spot på de hormonforstyrrende stoffer, og derfor handler dagens Spørg Videnskaben om, hvad det egentlig er ved de hormonforstyrrende stoffer, der er så farligt ifølge forskerne.

Så hæng på, for her kommer en gennemgang fra tre danske forskere, som arbejder med at forstå stofferne, som forstyrrer vores hormoner.

Din krops hormoner vil ikke forstyrres

Først og fremmest er din krop følsom over for hormonforstyrrelser, fordi hormoner er meget vigtige for kroppens funktion. Hvis først dine egne hormoner bringes ud af balance, og hvis det foregår over længere tid, kan der gå udu i hele din krop.  

Det fortæller professor Niels Erik Skakkebæk fra Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion. Han var en af de første i verden til at foreslå, at de hormonforstyrrende stoffer kunne være farlige for mennesker og har arbejdet med området siden 1991.

»Hormoner er molekyler, der dannes i forskellige kirtler rundt om i kroppen, eksempelvis i hjernen og i kønsorganerne. Hormonerne føres rundt med blodet til kroppens forskellige celler, hvor de kan styre, hvad cellerne laver. På den måde forbinder hormonerne dele af kroppen, som ellers ikke har direkte forbindelse, og det giver et velfungerende, internt kommunikationssystem,« forklarer Niels Erik Skakkebæk.

»Men den balance kan forstyrres af stoffer udefra,« pointerer han. 

For når de hormonforstyrrende stoffer kommer ind i blodbanen, eksempelvis fra vores mad eller fra vores omgivelser, kan de lave rod i det naturlige system, og det kan give mange forskellige skadelige virkninger, fortæller forskeren.

hormonforstyrrende stoffer påvirker sundhed farlige skadelig graviditet

Forskerne ved med sikkerhed, at hormonforstyrrende stoffer kan give symptomer hos dyr, og stofferne påvirker sandsynligvis også os mennesker, men det er svært at finde ud af, præcis hvilke stoffer og hvilke mekanismer, der er skurkene. (Foto: Shutterstock)

Sådan skaber stofferne rod i balancen

Men fordi hormonernes ansvarsområder er mange og forskelligartede, er måderne, de kan forstyrres på det også, fortæller professor Poul Bjerregaard, der forsker i hormonforstyrrende stoffer på Syddansk Universitet (SDU).  

Det er dog alligevel muligt at dele effekterne af de hormonforstyrrende stoffer ind i fire kategorier, forklarer han. Hormonforstyrrende stoffer kan overordnet set påvirke en eller flere af følgende funktioner i din krop:

1. Forstyrre hormonproduktionen: Stofferne kan skrue op for, ned for eller standse produktionen af dine egne hormoner.

2. Forstyrre hormontransporten: De transportmolekyler, som de fleste hormoner er afhængige af for at komme de rigtige steder hen i din krop, kan forstyrres, så hormonerne ikke ender de rigtige steder. De kommandoer, hormonerne skal bære til specifikke steder i kroppen, når derfor ikke frem.  

3. Optage hormonernes plads: Stofferne optager pladserne på de bindingssteder på cellerne, kaldet receptorer, som dine egne hormoner normalt binder sig til for at sende deres signaler ind i cellen. Her kan de enten forstærke, skrue ned for eller blokere hormonernes signal.

4. Påvirke nedbrydningen af hormoner: Stofferne kan påvirke den naturlige nedbrydning af dine egne hormoner, som normalt nedbrydes, når de har afleveret deres kommando til cellen. De kan dermed skrue ned for, standse eller øge nedbrydningen, hvilket påvirker koncentrationen af hormoner i kroppen kunstigt.

Forstyrrelser mistænkes for at give kræft

Afhængigt af hvilke specifikke celler, der påvirkes, samt hvordan og hvornår, kan der opstå forskellige skadelige virkninger og sygdomme som følge af hormonforstyrrelserne, fortæller Poul Bjerregaard.

Det er netop de sammenhænge, forskerne undersøger på Rigshospitalets Klinik for Reproduktion og Vækst. Her er professor Anders Juul klinikchef, og han fortæller, at han og kollegerne lige nu mistænker, at der er en sammenhæng mellem hormonforstyrrende stoffer og udviklingen af blandt andet:

foster

Effekterne af hormonforstyrrende stoffer ser ud til at være særligt udtalte, hvis vi udsættes for stofferne som fostre. Det ser blandt andet ud til, at hormonforstyrrelser i fosterstadiet kan ødelægge mænds sædkvalitet og give forstadier til testikelkræft. (Foto: Shutterstock.com)  

 • Testikelkræft

 • Misdannelser af kønsdelene hos drengebørn

 • For tidlig pubertet hos piger

 • Dårlig sædkvalitet

 • Lavt testosteronniveau hos mænd

»Desuden har vi lavet et populationsstudie, der ser på indholdet af ftalater i børns urin. Her var det bemærkelsesværdigt, at børn med højere koncentrationer af ftalater fik kønsbehåring op til et år senere, end dem med lavere koncentrationer. Det kunne være, fordi det blokerer testosteron, men vi kan ikke med sikkerhed sige, om det er årsagen. Blot at der er en klar sammenhæng,« fortæller Anders Juul.

Usikkerhed, fordi man ikke kan teste på mennesker

Grunden til, at der foreløbig kun er tale om en mistanke, skyldes det simple faktum, at forskerne ikke kan teste sammenhængene direkte på mennesker, fortæller Poul Bjerregaard.

»Man kan jo ikke bare udsætte folk for forskellige doser af skadelige stoffer og se, hvad der sker,« siger han.

Derfor kan man ikke vide, præcis hvor meget af hvilke stoffer der skal til, for at mennesker udvikler de skadelige virkninger af hormonforstyrrelserne.

hvad er hormonforstyrrende stoffer skepsis er det farligt dyreforsøg test på mennesker

Forskerne tester typisk stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende på ferskvandssnegle (se billedet), zebrafisk, mus eller rotter. (Foto: Karin Lund Kinnberg, Biologisk Institut, SDU).

»Vi kan altså ikke finde en ‘smoking gun’ og sige, det er dét her stof i dén her mængde, der er synderen. Det er meget svært at måle på folk, hvad de har været udsat for hvornår, og derfor må forskningen bygge på associationer, hvor man blot kan se, at der er en sammenhæng,« forklarer SDU-professoren.  

Men i Niels Erik Skakkebæks sind er der ingen tvivl om, at hormonforstyrrende stoffer er et stort helbredsmæssigt problem. 

»Vi ved med sikkerhed, at hormonforstyrrende stoffer kan give symptomer hos dyr, som vi også ser ens stigning af hos mennesker, eksempelvis ufrugtbarhed. Da vi også ved, at vi alle har masser af disse stoffer i kroppen, vil det være utænkeligt, at de ikke også skulle spille en rolle hos mennesker,« siger forskeren. 

Han medgiver dog, at der forestår et meget stort forskningsarbejde med at afklare, præcis hvilke stoffer og hvilke mekanismer der er skurkene i de enkelte sygdomme og symptomer. 

Forsker finder hormoneffekterne »skræmmende«

Niels Erik Skakkebæk er selv især bekymret over fertilitetsproblemerne og de lave fødselstal, som ifølge ham »truer de fremtidige generationer af danskere«. Her mener han, vi bør lære af dyrtkøbte erfaringer fra udlandet og nævner et nyligt eksempel fra Kina, hvor borgerne er udsat for tiltagende miljøproblemer.

Her opdagede man en drastisk faldende sædkvalitet, da læger fulgte kvaliteten i de sædprøver, der blev indleveret af donorer til kinesiske fertilitetsklinikker.

»I 2001 var 56 procent af mændene kvalificeret til at donere sæd, fordi deres sæd opfyldte kvalitetsstandarderne. I 2015 var det tal faldet til 18 procent,« fortæller Niels E. Skakkebæk, der finder situationen yderst bekymrende.  

»Vi bliver alle udsat for de hormonforstyrrende stoffer gennem hele livet; vi kan ikke undgå det, og eksemplet fra Kina er skræmmende. Det viser, hvor hurtigt det hele kan gå.«

Desuden er test- og vurderingsprocessen ofte meget langvarig, og derfor kan der gå mange år, før der opnås konsensus om, at et stof er hormonforstyrrende, hvis det da overhovedet sker. Det kan du læse mere om i artiklen EU er for langsom: Vi udsættes for skadelige stoffer i årtier.

Sådan undgår du hormonforstyrrende stoffer

Desværre er det ifølge forskerne ikke muligt at undgå hormonforstyrrende stoffer, selvom man prøver. Det fortæller hormonforsker Hanne Frederiksen fra Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion. 

»For eksempel bruges UV-filtre som beskyttelse for solen i flere produkter end solcreme. Man kan eksempelvis blive udsat for UV-filtre i betrækket på sofaen og i malingen på væggen. På den måde kan vi ikke skærme os 100 procent ved at fravælge specifikke produkter,« siger hun.

Miljøstyrelsen erkender da også, at det kan være svært for forbrugeren at navigere i junglen af stoffer, der er vurderet til at være hormonforstyrrende.

»I øjeblikket er der mange forskellige lister over mistænkte stoffer derude, og det er svært at have det fulde overblik som forbruger. Det bedste er at bruge de svanemærkede varer,« siger Marie Louise Holmer fra Miljøstyrelsen.

»Svanemærkede produkter må ikke indeholde noget fra listen over mistænkte stoffer,« siger Marie Louise Holmer.

Du kan læse mere om listerne med mistænkte stoffer her

Herfra kommer de hormonforstyrrende stoffer

Der findes fire typer hormonforstyrrende stoffer, som enten er:  

 1. Naturlige hormoner, som dannes i dyr, men kan blive potentielt skadelige for andre arter. 

 2. Naturlige kemikalier, som dækker over forskellige stoffer dannet i planter eller svampe, herunder de såkaldte phytoøstrogener.

 3. Syntetiske hormoner fremstillet til medicinsk brug som eksempelvis p-piller.

 4. Syntetiske kemikalier fremstillet til brug i landbrug, industri og tilsætning til forbrugerprodukter.  

Kilde: EU Environment

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk