Hver tredje.
Så mange af de danske COVID-19-patienter indlagt på intensiv er i gennemsnit døde indtil nu, men det kan en ny opdagelse måske lave om på.
Binyrebarkhormonet hydrokortison kan nedbringe antallet af døde intensivpatienter til en fjerdedel. Det forventer danske forskere efter at have studeret hormonet i et internationalt studie i tidsskriftet JAMA, skriver DR i en artikel.
»Det er en kæmpe succes. Det er den bedste behandling, vi har mod svær coronavirusinfektion lige nu,« siger professor og overlæge på Intensiv Terapiklinik på Rigshospitalet Anders Perner, som har stået i spidsen for den danske del af forskningen, til TV2
Som følge bliver binyrebarkhormon nu standardbehandling på alle danske intensivafdelingen. Resultatet har samtidig fået Verdenssundhedsorganisationen WHO til stærkt at anbefale binyrebarkhormon til meget syge patienter - ikke dem, med milde symptomer.
Folk med milde symptomer har ikke gavn af binyrebarkhormon, fordi deres immunsystem selv kan finde ud af at nedkæmpe coronavirusinfektionen.
Hvis COVID-19-patienter ender på intensiv, er det typisk, fordi immunforsvaret overreagerer i sin bestræbelse på at bekæmpe virus, og det kan give en kraftig betændelse, der ødelægger lungevævet.
Her kan binyrebarkhormon som hydrokortison gå ind og lægge en dæmper på immunforsvaret, så betændelsen falder og patienten overlever kroppens overreaktion på virussen. Det kan du læse mere om her.
Det danske studie er et af 7 studier, der i 12 lande undersøger forskellige steroidbehandlinger mod COVID-19.
1.700 patienter har samlet set været med i forsøgene, og i det danske forsøg har 30 intensivpatienter været med.