Hjernen vokser hos nybagte mødre
Ammehjerne er et kendt fænomen, men nu har forskere fundet ud af, at hjernen faktisk ændrer sig og vokser i perioden efter fødslen. Men det gælder kun, hvis kvinden er glad for sit barn.

Fød et barn og få en større hjerne. Mødre, der snakker begejstret om deres barn, oplever vækst i de områder af hjernen, som forbindes med motivation, belønning og følelser. (Foto: Colourbox)

Fød et barn og få en større hjerne. Mødre, der snakker begejstret om deres barn, oplever vækst i de områder af hjernen, som forbindes med motivation, belønning og følelser. (Foto: Colourbox)

Mødres hjerner bliver lidt større efter fødslen. Det er især områder, som forbindes med belønning, følelsesmæssig opmærksomhed og motivation, der vokser.

Det viser ny forskning fra Yale University School of Medicine, som er omtalt på Health.com. Væksten i hjernen skyldes sandsynligvis et højere niveau af hormoner i kroppen lige efter fødslen, mener forskerne.

Væksten kommer i områder, der forbindes med motivation, belønning og behandling af følelser - der alle forbindes med det at blive og være forældre.

Hjernen vokser mere hos mødre, der er glade for deres børn, end mødre der er mere reserverede over for det at få børn.

Mødreinstinktet er mere homoner end instinkt

Resultatet kan vise, at en mors lyst til at tage sig af sit barn måske er mere påvirket af fysiologiske ændringer i hjernen, end det såkaldte moderinstinkt. Forsøget sammenlignede MRI-scanninger af kvinders hjerner kort tid efter de havde født, og igen et par måneder senere.

Den første scanning blev taget 2-3 uger efter fødslen, og næste scanning fandt sted 3-4 måneder efter fødslen. De 19 kvinder, som deltog i forsøget, havde en gennemsnitsalder på 33 år og ammede alle. Omkring halvdelen havde allerede født før og ingen af dem havde haft en fødselsdepression. Hjernescanningerne viste en lille, men betydelig, vækst i hjernemasse i forskellige dele af hjernen:

Hypotalamus, som forbindes med motivation som forældre Substantia nigra og amygdala, som forbindes med belønning og behandling af følelser Paritallapperne, som forbindes med sensorisk integration Præfrontale cortex, som forbindes med dømmekraft og fornuft

Kan føre til medicin

Hjernens struktur ændrer sig sjældent så hurtigt for voksne. Typisk sker den slags hurtige ændringer kun ved omfattende læringsprocesser, hjerneskade, sygdom eller voldsomme forandringer i ens omgivelser.

Strukturerne i hjernen ændrer sig sandsynligvis på grund af et øget niveau af hormonerne østrogen, oxytocin og prolactin, som finder sted umiddelbart efter fødslen.

Hormonernes funktion er at gøre moderen mere opmærksom på barnet, mener forskerholdet. Mødre, der lider af fødselsdepression, kan opleve at deres hjerne faktisk bliver mindre i de samme områder, som de glade mødre har vækst i, tror forskerne.

Derfor mener de også, at yderligere forskning i hormonernes påvirkning af hjernen kan føre til behandling af mødre med fødselsdepression.

Der deltog kun 19 kvinder i forsøget, og derfor kaldes forsøget et pilotforsøg, som kan føre til yderligere forskning, hvis resultaterne er interessante nok.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om de farvestrålende ravfossiler med insekter fra Kridttiden, indlejret i gyldent harpiks, der størknede for 99 millioner år siden.