Vi støtter os ofte til ekspertviden, når svære beslutninger skal træffes. Nu viser ny forskning, at denne viden også påvirker hjernen på et mere basalt biologisk niveau.
Det er forskere fra Århus Universitet og University College London, der ved hjælp af en hjerneskanner og 28 frivillige forsøgspersoner har undersøgt, hvilken effekt det har på hjernen, når eksperter er enige med os. Undersøgelsen er beskrevet i den nyeste udgave af tidskriftet Current Biology.
Når forsøgspersonerne musikalske præferencer var i overensstemmelse med eksperternes, resulterede det i aktivitet i et center i hjernen, der normalt aktiveres, når man belønnes.
»Vi kan alle lide at blive belønnet, og dette afspejles ofte i et hjerneområde i den ventrale striatum,« siger Daniel Campbell-Meiklejohn fra Århus Universitet, der stod i spidsen for undersøgelsen.
»Vores studium viser, at vores hjerner reagerer på en lignende måde, når andre er enige med os,« siger han i en pressemeddelelse.
Social påvirkning
Hvis forsøgspersonen fik den foretrukne musik foræret, kunne dette også ændre aktiviteten i den ventrale striatum. Dette afhang dog af, hvorvidt personen blev påvirket af eksperternes vurdering af musikken.
»Det ser ud til, at nogle mennesker ikke kun påvirkes mere af andres meninger, men også at man ved at se på aktiviteten i hjernen kan forudsige hvilke personer, der vil reagere sådan,« siger professor Chris Frith fra Århus Universitet i pressemeddelelsen.
Ifølge forskerne viser resultaterne, hvordan social påvirkning tilsyneladende påvirker hjernen på et meget basalt niveau. Det kan ændre, hvor meget vi værdsætter ting og resultere i, at læring og fælles værdier spredes lynhurtigt i en gruppe.