Hjemmefødsler er lige så sikre som fødsler på hospitalet
hjemmefødsel gravid kvinde sofa

Statistikken må give en god mavefornemmelse for hjemmefødende kvinder. (Foto: Shutterstock)

Statistikken må give en god mavefornemmelse for hjemmefødende kvinder. (Foto: Shutterstock)

12 august 2019

Et nyt, internationalt studie bringer godt nyt til dig, hvis du er gravid og ønsker at føde i hjemlige omgivelser.

Babyer, der er planlagt til at blive født i hjemmet, har nemlig ikke forhøjet risiko for at dø ved fødslen eller i de efterfølgende fire uger, konkluderer studiet, der er udgivet i The Lancet-tidsskriftet EClinicalMedicine.

»Et stigende antal kvinder i rige lande vælger at føde hjemme, men der har været bekymringer om sikkerheden. Denne forskning viser tydeligt, at risikoen er den samme, uanset om man planlægger at føde hjemme eller på hospitalet,« siger studiets førsteforfatter, Eileen Hutton, i en pressemeddelelse fra det canadiske McMaster University, hvor hun er professor emeritus.

Studiet er en såkaldt metaanalyse, hvor forskerne har gennemgået i alt 21 tidligere studier fra otte lande, hvor hjemmefødsler er blevet sammenlignet med hospitalsfødsler.

Ved at lægge alle de tidligere studier sammen har forskerne fået data fra 500.000 planlagte hjemmefødsler og lige så mange planlagte hospitalsfødsler.

Forskerne har derefter sammenlignet gravide med lav risiko for komplikationer fra de to grupper, og for dem viser statistikken, at de to fødselsformer er lige sikre målt på de nyfødtes overlevelse de første fire uger.

»Vores forskning giver meget efterspurgt information til politikere, sundhedspersonale samt kvinder og deres familier, der planlægger fødsler,« siger Eileen Hutton.

Hjemmefødsler udgjorde 822 af i alt 54.278 fødsler i Danmark i 2013, viser tal fra Fødselsregistret, som vi tidligere i 2019 bragte i artiklen 'Hvad er den bedste måde at føde på?'

Antallet af hjemmefødsler er siden steget en del. I 2017 blev 2.050 børn således født i hjemmet, svarende til over tre procent af alle danske fødsler, viser de seneste tal.

LÆS OGSÅ: Derfor vælger kvinder at få kejsersnit

LÆS OGSÅ: Er det traumatisk at blive født?

js

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.