Gravides glutenindtag kobles sammen med type-1 diabetes blandt børn

Annonce:

Danske forskere har som de første i verden påvist en mulig sammenhæng mellem et højt indtag af gluten under graviditet og barnets risiko for at udvikle type-1 diabetes.

Ifølge studiet kan et for højt glutenindtag være forbundet med op til dobbelt så stor forekomst af sygdommen, skriver Politiken.

Forskningen, der er publiceret i lægetidsskriftet British Medical Journal, kommer fra Bartholin Instituttet på Rigshospitalet, hvor forskerne har undersøgt 67.565 graviditeter hos 63.529 kvinder.

De har fulgt børnene i lidt over 15 år og har siden kunnet konkludere, at 247 af børnene fik type-1 diabetes. Her viste der sig et mønster mellem et højt glutenindtag og type-1 diabetes:

  • Blandt gravide med et højt glutenindtag på over 20 gram dagligt, fik 0,52 procent af børnene type-1 diabetes. (En almindelig skive rugbrød indeholder cirka 3 gram gluten)
  • Blandt gravide med et lavt glutenindtag på under 7 gram dagligt, fik 0,30 procent af børnene type-1 diabetes.

»Resultatet er helt klart og statistisk signifikant – jo mere gluten mor indtog under graviditeten, jo større var risikoen for, at hendes barn udviklede type-1 diabetes sidenhen,« siger seniorforsker fra Rigshospitalet Julie Antvorskov, der står bag studiet, til Politiken.

Studiet viser indtil videre kun et statistisk mønster – en korrelation. Man ved altså endnu ikke, om for meget gluten har været den udløsende faktor for sygdommen.

Annonce:

En af de andre forskere bag studiet, seniorforsker ved Rigshospitalet Knud Josefsen, fortæller til The Guardian, at det for eksempel kunne være andre dele af kvindernes diæt eller andet i kornene, der kan bære skylden for sygdommen.

Julie Antvorskov understreger også, at resultaterne skal eftervises, og derfor vil hun heller ikke give nogle nye kostanbefalinger på baggrund af studiet endnu.

Professor, dr. med. Flemming Pociot, leder af Type 1 Diabetes Biologi på Steno Diabetes Center, roser studiet i Politiken, men han efterspørger også flere og gerne større undersøgelser og vil derfor heller ikke ændre på kostanbefalingerne.

Studiet er en del af det såkaldte Bedre Sundhed i generationer-projekt og bygger på data fra mere end 100.000 gravide fulgt i over 20 år.

I 25. uge udfyldte de gravide spørgeskemaer om deres kostindtag, og det er disse data, som forskerne nu har koblet med diabetesregisteret.

fghs

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts